Баба-дядо-внуче-кухня

(NaturalNews) Когато в света се появява ново допълнение в родословното дърво, разцъфвайки за пръв път, се случва нещо специално. Когато това новородено влиза в света, се проливат сълзи и мигновено се установяват нови връзки; това, което е старо става отново ново. Радостта и интересните моменти, които предстоят, донасят нов смисъл на семейства, през поколенията.

Невероятно е да се мисли за това: заедно мъж и жена свързват ДНК, за да създадат взаимосвързано отражение на себе си и своите истории. Сега те държат това бъдеще в ръцете си – новородено бебе, взиращо се в тях с невинни очи. В това прераждане, новоназначените прародители сега стоят настрана, вече без да чувстват, че всичко застарява и изчезва. Те също виждат нов живот и чувстват, че са част от всичко това, като тяхната любов се простира в бъдещето, пронизваща тъмнината и неизвестното.

Внуците стимулират психичното здраве на своите баби и дядовци

Изследователи сега разбират, че връзките между баби и дядовци и внуци са важни за подобряване на паметта, познавателната способност и качеството на живот в напреднала възраст. В началото на изследването, публикувано в списание Менопауза през 2014 г., 186 австралийски жени след менопауза (57 до 68 години) са били включени в Проекта здравословно стареене на жените. Те са били оценени за памет, когнитивни функции и психично здраве с помощта на Symbol-Digit Modalities Test, California Verbal Learning Test и Tower of London.

Жените са били наблюдавани, прекарвайки различни периоди от време с внуците по време на проучването. Жените, които са гледали внуците един ден в седмицата, стоят най-високо в тестовете за когнитивни функции и по-висок процент на припомняне на теста California Verbal Learning. Бабите и дядовците, които са прекарвали кратко време с внуците си са имали по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Въпреки това, техните когнитивни функции страдат, когато гледат внуците пет или повече дни в седмицата, карайки жените да отбелязват по-ниски резултати от тестовете на работна памет.

… Стига да са установени здравословни граници между поколенията

Изследването показва важната роля, която играят внуците в живота на бабата и дядото, освежавайки перспективата им и повишавайки тяхното психическо здраве. Проучването обаче, показва също, че връзката може да се превърне в тежест, ако не са установени здравословни граници между поколенията. Когато бабите смятат, че правят твърде много, те се изтощават психически. Ако бабата и дядото са в състояние да се свържат по смислен начин, без да прекрачват границите си или да се изтощават, тогава духовете им се вдигат и те имат чувство за цел.

Бабите и дядовците могат да придадат важни житейски уроци, да споделят истории и преживявания от живота си, но те трябва да знаят, че децата им са възрастни, отглеждайки семейство при различни обстоятелства. Ако те се намесват твърде много в процеса на родителството, те ще се напрегнат психически и ще предизвикат конфликт.

Просто да бъдат с тях веднъж седмично и да дават на внуците глътка свеж въздух, може би да се ангажират в здравословна активност като градинарство, бабите и дядовците да помагат на новите родители да балансират своите работни и семейни ангажименти. Новите родители понякога се нуждаят от „семейно време“ или „време за тях“, и бабите и дядовците могат  да се намесят, за да помогнат на родителите да постигнат този баланс в живота си. Стига комуникацията между поколенията да остава отворена и доверчива, и да са установени здравословни граници, всеки член на семейството може да се възползва от връзките между поколенията.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. Devon

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×