(NaturalNews)

През целия ден нашата кръв циркулира в телата ни, доставяйки кислород и хранителни вещества до всяка клетка. Отпадъци от метаболитни клетъчни процеси се освобождават в интерстициалната течност (течността между всяка клетка). Лимфната система изсмуква прекомерната течност и отпадъците, като ги включва в лимфата, която тече през лимфните възли, за да филтрира отпадъци и патогени преди да влее течността обратно в кръвоносната система.

В продължение на стотици години, учените са се опитвали да разберат как мозъкът се очиства, след като лимфната система, не се разпростира до него и гръбначния стълб. Миналата година учени обявиха откриването на глимфатичната система. Не, не виждате правописна грешка. Глимфатичната система е прочистващата система на мозъка.

Подобно на лимфната система, глимфатичната система премахва отпадъците от интерстициалната течност, но тази система изисква пълното ви сътрудничество, за да си свърши работата. Почистването на мозъка се случва, когато спите.

Мозъчните клетки, подобно на всички клетки на организма, се нуждаят от храна и кислород за метаболизма. И подобно на всички клетки на тялото, метаболизма на мозъчните клетки прави отпадъци. През деня тези отпадъци се събират в интерстициалната течност на мозъка. Някои от тези отпадъци се разтварят в течността, но повечето от тях просто се събират, очаквайки съня.

Един от най-интересните аспекти в процеса на прочистване на мозъка е поведението на мозъчните клетки. В действителност те се свиват по време на сън. Пространството между клетките се увеличава с 60% подпомагайки процеса на почистване. Гръбначно-мозъчната течност бързо преминава, подпомогната от пулса на артериите. Тя се смесва с интерстициална течност и измива отпадъците към вените и ги провежда към черния дроб. Този процес се случва по време на сън с бавни вълни, най-дълбокия сън.

През нощта, ние преживяваме цикли на съня, които са средно около 90 минути всеки. През първата половина на нощта ние преминаваме през всички етапи, N1, N2, N3, и REM сън (сън с бързо движение на очите). Сън с бавни вълни или делта сън е N3. Започваме с N1 и навлизаме по-дълбоко в N2, след това още по-дълбоко в N3, сцената, където се случва прочистването на мозъка. През втората половина на нощта, REM съня се увеличава и се замества с N1 и N2 сън, така че изглежда, че повечето от почистването се извършва през първата половина на нощта.

Учените, които са открили глимфатичната система се надяват, че разбирането на този процес ще доведе до успешно лечение на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и други подобни заболявания на мозъка.

Качественият сън е от жизненоважно значение за отстраняване на отпадъци и токсични вещества от мозъка. Ако имате трудности със заспиването или поддържане на съня, научете за Естествени средства за безсъние и Балансирайте своите хормони.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Kali Sinclair

By admin

One thought on “Глимфатичната система – как безсънието води до мръсен ум”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *