(NaturalNews)

Когато датският свиневъд Педерсен забеляза за пръв път внезапно нарастване на заболявания, малформации и смърт сред прасилото му, незабавната му реакция е била да изследва храната на прасетата, за да търси възможните причини. И това, което открива, потвърждава това, което се подсказва от все по-голям брой доказателства: че генетично модифицираните организми (ГМО) в конвенционалната храна за животни са все по-отговорни за предизвикване на вродени дефекти, деформации, спонтанни аборти и други аномалии на растеж и развитие при прасета и говеда. С 13 000 свине в неговата ферма, Педерсен знае тънкостите на това как да се отглеждат правилно свине, както и това, което се счита за нормално от гледна точка на здравето на прасетата. Ето защо той е особено разтревожен, когато много повече от тях, отколкото обикновено, започват да идват със странни заболявания. Освен значително по-ниските нива на раждаемост, Педерсен наблюдава, че все повече от неговите прасета  се раждат със странни дефекти, като гръбначни изкривявания и проблеми на крайниците, както и много повече прасета, отколкото обикновено, умират.

„При използване на ГМ фуражи видях симптоми на подуване, стомашни язви, висок процент на диария и прасета, родени с деформации“, обяснява Педерсен на Андрю Уосли, редактор на The Ecologist, който проведе наскоро по-задълбочено разследване за връзката между ГМО и проблеми със здравето на животните. „Но, когато преминах към фураж, който не е ГМ тези проблеми изчезнаха, някои – в рамките на няколко дни.“

Преминаването към фураж, който не е ГМ намалява разходите, увеличава печалбите

Едва ли случаят на Педерсен е единствен, тъй като земеделските производители на животни от цял ​​свят отчитат повече болести и смърт, свързани с използването на ГМ храна за животни, проблеми, които обикновено изчезват, когато ГМ фуражът се замени с натурален фураж. Соята на Монсанто Roundup Ready е особено проблематична, тъй като се пръска обилно с токсичния хербицид глифозат, който многобройни изследвания са свързали с причиняване на вродени дефекти, ендокринни смущения и други проблеми.

„Фермерите, които са работили за изключването на ГМ съставките от техните фуражи, съобщават за драстични подобрения в здравето на стадата“, казва Клер Робинсън от групата GM Watch. „Фермерите трябва да се притесняват и не трябва да се съгласяват с това, което някои учени наричат ​​’нова норма’ на увеличени малформации, смъртни случаи и храносмилателни и репродуктивни проблеми, след като ГМ фуражите се използват все по-често.“

Тези като Педерсен, които са преминали към фуражи, които не са генетично модифицирани, казват, че всъщност това им спестява пари в дългосрочен план. Те казват не само, че има по-малко проблеми със здравето на животните, но трансгенната царевица и соя затрудняват също и производителността.

„Моят опит показва, че фермерите са открили повишени производствени разходи и увеличение на употребата на антибиотици при хранене с ГМ култури“, казва Хауърд Влиегер, фермер от Айова, който помогнал за координирането на независимо проучване, сравняващо здравето на прасетата, хранени с генетично модифицирани храни с тези, които са хранени с обикновен фураж. Резултатите от проучването на Влиегер потвърждават това, което наблюдава Педерсен в неговата ферма.

Много фермери нямат друг избор, освен да се примирят с болестотворните ГМ фуражи

Намиране на фураж, който не е ГМ, на достъпни цени, обаче, е съвсем друга история. Нещастната истината е, че дори и в места като Европа, където ГМО са широко отхвърлени от обществото, и където етикетирането на ГМО е задължително, става все по-трудно да се открие храна за животни, която не е генетично модифицирана. И това, разбира се, се дължи на факта, че корпорации като Монсанто доминират семенните запаси, използвани от производителите на култури в Северна и Южна Америка.

„Опитите да си набавим фуражи, които не са ГМ, става истински кошмар“, заявява един източник на супермаркет във Великобритания пред The Ecologist. „Истината е, че опитът да го набавим по необходимата скала [от големите търговци на дребно] е много трудно. Фуражните компании са собственици на превоза и мелниците, те контролират веригата на доставки.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

2 thoughts on “ГМО причиняват ужасни деформации, вродени дефекти при прасенца”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *