Резистентността ни към антибиотици, ще продължи да се влошава и в крайна сметка ще стане „още по-голяма заплаха за човечеството от рак“, ако не се вземат мерки, за да се обърне тенденцията, казва канцлер Джордж Осбърн, британски политик от Консервативната партия, който е бил министър на финансите от 2010 г. насам и парламентарист от 2001 г.

Осбърн казва, че най-новите данни показват, че 10 милиона души годишно може да умрат до 2050 г., като антибиотиците стават все по-неефективни срещу честите бактериални инфекции, поради прекомерна употреба.

В реч пред делегатите на срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон, Осбърн каза, че тази резистентност ще има масивно икономическо влияние. До 2050 г. антибиотичната резистентност може да намали световния брутен вътрешен продукт с около 3.5%, или около $ 100 трилиона долара.

Икономически проблем

„Ако не се предприемат глобални действия, микробната резистентност ще се превърне в още по-голяма заплаха за човечеството, отколкото е ракът в момента“, казва той в речта си.

„Това не е само здравен проблем, но е и икономически. Цената на бездействието, както по отношение на изгубените животи, така  и по похарчените напразно пари, е твърде голяма. Светът трябва да се обедини, за да се предприеме общ подход“, добавя той.

„Трябва драстично да се сменят стимулите за фармацевтичните компании и други, за да се създаде дългосрочно решение на този проблем“.

„За да се постигне дългосрочно решение ние също трябва постигнем по-добра и бърза диагностика, за да се намали огромното количество ненужна употреба на антибиотици“, продължи той.

През 2014 г. британското правителство е на първо място в групата на богатите нации G-20, които говорят публично за това колко лоша става заплахата. Кабинетът на премиера поиска от Министъра на Министерството на финансите, икономистът господин О’Нийл, да разработи план, за да се справят с проблема на глобалната резистентност към антибиотици.

Обединеното кралство вече е изпълнило някои от тези препоръки. Увеличава  държавното финансиране за научни изследвания, както и помага за изграждане на способности за наблюдение на развитието и разпространението на лекарствена резистентност.

О’Нийл има предложение, което се състои в създаване на „награди за навлизане на пазара“, които ще плащат голяма сума от наградния фонд на фармацевтична фирма или група от фирми, за да се създаде нов антибиотик за пазара – нещо, което изглежда абсурдно, имайки предвид, че именно Голямата фарма и модерна медицинска система са виновни за случващото се.

Проблемът става все по-голям

Както Natural News съобщи, устойчивостта на обикновените антибиотици е все по-голям проблем от известно време. Вече резистентни инфекции убиват 700,000 души по света всяка година. И докато антибиотиците помогнаха да се победят често срещаните и смъртоносни бактериални инфекции като туберкулоза и стрептокок в гърлото миналия век, тяхната прекомерна употреба е довела до развитието на няколко щама на резистентни бактерии днес.

„Антибиотиците са станали по-малко ефективни, поради масивното предписване от здравната индустрия. Общи заболявания започват да стават резистентни към основните антибиотични лечения. Пациенти със стафилокок инфекции на кожата, например, вече не може да се третират с традиционните перорални антибиотици, като пеницилин, в резултат на по-устойчиви бактерии, или така наречените супербъг, известни като MRSA, „пише С. Джонсън от Natural News.

Нещо повече, начинът, по който се разпространяват тези устойчиви бактерии е тревожен. Например, болниците могат да разпространяват опасни, резистентни супербъгс чрез използването на мокри кърпички.

Вместо да се почисти повърхността, изследователите открили, че кърпичките само разпространяват потенциално смъртоносни бактерии от една повърхност към следваща.

Източник: http://www.naturalnews.com/053838_antibiotic_resistance_failed_medicine_superbug_epidemic.html#ixzz48ViAoDvu

Автор: J. D. Heyes

Напиши коментар

Добави обява

×
×