плодове-горски-ягоди-малини-къпини-боровинки

Ако непрекъснато сте нащрек за начини да намалите риска от рак, добре дошли в клуба. С толкова много различни видове рак, за които да се тревожите и толкова малко безопасни и ефективни лечения, превенцията наистина е по-добре от лечението. Повечето природни храни имат до известна степен противоракови ползи, но ако искате да получите най-голяма полза, трябва да се насочите направо към щанда за плодове в магазина за хранителни стоки или пазара на фермерите.

Първият признак, че плодовете притежават забележителни свойства, е техният цвят. Много плодове, които са с тъмно лилав, червен и син цвят, се сдобиват с него, заради наличието на антоцианините. Тези мощни антиоксиданти спомагат за борбата със свободните радикали и ограничават оксидативния стрес и възпаление, които са в основата на много видове ракови заболявания, както и на дегенеративни заболявания.

Докато са известни с многото си полезни предимства, като предотвратяване на натрупването на плака в стените на артериите, които могат да доведат до сърдечни заболявания, най-важното за антоцианините е способността им да предизвикват различни видове ракови клетки да се самоубиват. Те също така имат властта да се намесват в способностите на туморите да се противопоставят на химиотерапията, което помага да се направи това често неефективно лечение много по-полезно.

Следователно, не е изненадващо, че поради невероятното си антиоксидантно съдържание, плодовете акай, са показали в проучвания, че помагат за потискане на рака. Те могат да бъдат особено полезни при борба с рака на дебелото черво; проучване в Journal of Agricultural and Food Chemistry установява, че акай може да потиснат растежа и възпроизводството на клетки на рак на дебелото черво при хората, със забележителни 90 процента.

Това не означава, че трябва да предпочитате акай плодовете за сметка на други плодове. Боровинките може да не са толкова бляскави, колкото другите суперхрани, но те също са много полезни, особено при тези, които имат ракови клетки на гърдата или на червата, тъй като проучванията показват, че те могат да причинят клетъчна смърт при тези ракови заболявания. Също така известни като европейски боровинки, те са като по-малки варианти на типичната боровинка.

Аронията например, поставя много други плодове в малкия си джоб. Според проучване в онкологичните доклади от 2012 г. плодовете са в състояние да причинят смърт на злокачествени мозъчни туморни клетки. Това проучване разглежда комбинацията от тези плодове и куркумин /Повече за невероятните противоракови ползи на куркумина прочетете тук/. Докато куркуминът се справя добре, когато се стига до предизвикване на клетъчна смърт, аронията е напълно смъртоносна за раковите клетки, като същевременно инхибира експресията на гени, които помагат за разпространението на рака.

Малините, междувременно, предлагат двустранен подход за борба с рака. В допълнение към високото си съдържание на антоцианин, те също имат голямо количество елагенитани, което им позволява да ограничат инвазивността на клетките от рак на дебелото черво и да стимулират клетъчната смърт при рак на простатата, гърдата, оралния и цервикалния рак. Елагичната киселина атакува рака от няколко ъгъла, действайки не само като антиоксидант, но също така помага да се забави възпроизводството на раковите клетки и да се деактивират карциногените.

Ползите от плодовете се простират извън техните антиоксидантни способности

Американският институт за изследване на рака посочва, че горските плодовете също са отлични източници на витамин С, за който е доказано, че спомага за предпазване от рак на хранопровода. Те също така съдържат много фибри, които могат да намалят риска от колоректален рак.

Когато разглеждате всички тези ползи, съчетани с факта, че плодовете са вкусни, може би е изкушаващо да не си хапвате такива плодове. Храненето с плодове е малко вероятно да ви навреди, освен ако не се случи да сте алергични към тях. Важно е обаче да се има предвид, че плодовете съдържат стягащи танини, така че приемането на високи дози от много концентрирани екстракти от плодове, може да бъде вредно с течение на времето. Използвайте здравия разум и говорете с природата, ако сте загрижени за постигането на здравословен баланс.

 

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×