(NaturalNews)

Многобройни изследвания потвърждават, че горските плодове са най-добрите храни за увеличаване на приема на антиоксиданти. Те също идентифицират други плодове и зеленчуци с най-високо съдържание на антиоксиданти.
Антиоксидантите са химикали, които стоят зад много от ползите на плодовете и зеленчуците за насърчаване на здравето. Отчасти, те действат като прочистват организма от свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките и ДНК, водещо до стареене и много хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Само една чаша на ден

Едно основно изследване, публикувано в Списание за Земеделие и Хранителна Химия (Journal of Agricultural and Food Chemistry) през 2004 г., анализира антиоксидантните нива на повече от сто отделни храни, включително плодове, зеленчуци, хляб, зърнени храни, ядки и подправки.

Изследователите откриват, че засега горските плодове са най-рентабилен начин за консумиране на антиоксиданти. Сред всички анализирани плодове, на първо място в списъка за съдържание на антиоксиданти са червени боровинки, черни боровинки и къпини. Установено е, че само една чаша горски плодове на ден осигурява препоръчителния дневен прием на антиоксиданти за борба с болести.

Водещите плодове, след горски плодове са праскови, манго, дини и пъпеши.

Подобно изследване е публикувано в същото списание през 2008 г. от изследователи от Университета „Корнел“ (Cornell University). За разлика от проучването от 2004 г., установено е, че пъпешите имат най-ниска антиоксидантна активност сред плодовете, заедно с бананите. Горските плодове (включително къпини, малини и боровинки) все още дават най-висок резултат, а дивите боровинки са най-мощни. Наровете се класират на равно с горските плодове по съдържание на антиоксиданти.

Като се вземе предвид, кои са най-често консумирните плодове и зеленчуци, ябълките и ягодите допринасят с най-много антиоксиданти за диетата.

„Повишена консумация на плодове е логична стратегия, да се увеличи приема на антиоксиданти и намали оксидативния стрес и може да доведе до намаляване на риска от рак“, заключават изследователите.

Необходим е цялостен преглед

През 2010 г. във Вестник за Храненето (Nutrition Journal) е публикуван най-обстоен преглед на съдържанието на антиоксиданти в храните. Проведен е анализ на повече от 3,100 храни, напитки, билки, подправки и хранителни добавки от изследователи от Харвардското Училище за Обществено Здраве, Политехническия Институт и Щатски Университет във Вирджиния, Университета на Минесота, Норвежки Институт за Земеделието и Изследване на Околната Среда, Университета в Осло, Akershus University College в Норвегия, и Университет Акита Висшо Училище по Медицина в Япония.

Изследователите откриват, че съдържанието на антиоксиданти варира няколко хиляди пъти между различните тествани продукти. Продуктите с най-високи концентрации на антиоксиданти са билки, подправки и хранителни добавки, въпреки че тези продукти обикновено се консумират в много по-малки количества, отколкото храните. Сред хранителните продукти и напитките, най-високите концентрации на антиоксиданти са открити в горските плодове, плодове, ядки, шоколад и зеленчуци. Като цяло изследователите са открили, че храните на растителна основа са със значително по-високо съдържание на антиоксиданти, отколкото животинските храни.

Най-високо съдържание на антиоксиданти е открито в горски плодове, които не са често консумирани в Запада, включително сушена Амла (индийско цариградско грозде), шипка, черни боровинки (Vaccinum myrtillus) и червени кисели плодове (zereshk). Те са последвани от пресни плодове черен емпетрум, касис, диви ягоди, къпини, годжи бери, морски зърнастец и червени боровинки. Установено е, че измежду горските продукти, конфитюрите са с най-ниско съдържание на антиоксиданти.

Въпреки че плодовете, които често се ядат на Запад може да се класират ниско в сравнение с други горски плодове, те все още са сред храните, най-богати на антиоксиданти.

Сред другите плодове и зеленчуци  най-ниско съдържание на антиоксиданти има в целината и динята и най-високо в нара и листата на африканското дърво баобаб. Други богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци са сушени ябълки, сливи и кайсии, артишок, къдраво зеле, люти чушки, сини сливи и бамя.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×