(NaturalNews)

Хапка от ароматизираните две минутни спагети може да бъде вкусна, но точно това, което изглежда като безвредно бързо ядене може да е всичко друго, но не и това. Мононатриевият глутамат, известен в общ език като MSG, е повишаваща аромата хранителната добавка със съмнителна репутация за причиняване на много болести при редовно ядене. Затлъстяване, високо кръвно налягане, мигрена и астма са само няколко от вероятните състояния за потребителите влизащи в контакт с MSG, които можем да назовем. Според проучвания, около 50 на сто от общото население не могат да понасят MSG.

Повечето преработени храни съдържат мононатриев глутамат или като пряка съставка или скрита като страничен продукт. Мононатриевият глутамат може да се приплъзва към нас чрез най-безвредно изглеждащото кафе на прах или чрез изкуствено подсладени напитки, цигари и цветни педиатрични суспензии. Така, че обработена храна или не, изглежда, че MSG ще остане за дълго време.

Защо производителите на храни обичат MSG

Мононатриевият глутамат стимулира и залъгва вкусовите рецептори и измамва мозъка ни да мисли, че ядем протеин, който е здравословен и подхранва тялото. Нищо не е по-далеч от истината. Това, подобно на сол вещество, създава инсулинува експлозия в кръвния поток, дори когато нивата на кръвната захар са нормални. Внезапното и неочаквано отделяне на инсулин в комбинация с протеиновото стимулиране създава ненаситен апетит. Резултатът, естествено, ще бъде прекомерно хранене, постепенно затлъстяване и редица други заболявания.

Истината за мононатриев глутамат

MSG по същество е аминокиселина глутамат, с една молекула сол залепена за нея, давайки й името мононатриев глутамат. Основният компонент на мононатриев глутамат е глутамат и се произвежда от организма в умерени количества да действа като „възбуждащ“ невротрансмитер. Въпреки това, когато се консумира над количеството, което тялото произвежда по естествен начин, може да доведе до състояние, наречено „възбудотоксичност“, което е термин, който описва свръхстимулиране на нервната система, и е възможна причина за неврологични заболявания като множествена склероза, Паркинсон, инсулт и загуба на паметта. Друг проблем от прекомерната консумация на MSG е натрупването на глутаминова киселина в кръвта, което след това се превръща в аминокиселината GABA. Това е вискозен цикъл, където излишъкът GABA създава желание за повече MSG и така нататък. Известно е, че мононатриевият глутамат предизвиква пристрастяваща реакция и е наречен тих убиец, поради ефекта върху мозъка – той свръхстимулира мозъчните клетки, свързани с дегустацията на глутамат, докато клетките умрат.

Четете етикета

Един от начините да се избегне прекия контакт с MSG е например четенето на дребния шрифт на кутиите от зърнени закуски. Очевидно етикетирането на храните не е прозрачно, но ще ви даде представа какво не е наред с дадена храна. Колкото по-кодиран е етикета, толкова повече може да се очаква от производителя да укрива информация. Етикетите са там само да кажат всичко, въпреки, че са на гръцки и латински език за повечето от нас. И в страни като САЩ, за етикетиране на храните законът позволява на производителите да кажат „естествен“ за до 20 процента съдържание на MSG.

Това ни оставя само един избор: Взимайте пресни продукти (биологични, когато е възможно или от малки местни ферми) и яжте по-балансирана и здравословна храна, докато не се научите да четете и тълкувате етикетите.

Това трябва да е първата крачка.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Nanditha

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×