град-смог-замърсяване

Дори и да нямате нездравословни навици, нещо, което правите всеки ден може да ви убие: вашето дишане. Нов доклад от Health Effects Institutes показва, че повече от 95 процента от хората на нашата планета дишат въздух, който е опасен. За съжаление, тези, които живеят в най-бедните общности, са най-тежко засегнати.

Докато градовете са натъпкани с хора и могат едновременно да изложат милиони хора на опасен въздух, рискът от замърсяване на въздуха в помещенията в селските райони не трябва да се подценява. Около 2,6 милиарда души са изложени на замърсяване на въздуха през 2016 г. ,поради изгарянето на твърдо гориво като биомаса или въглища в домовете си, за да се отопляват или да готвят. Замърсяването на въздуха вътре оказва влияние върху качеството на въздуха в районите наоколо. Този брой е спаднал през последните години, но все още е шокиращо висок. Междувременно около една трета от хората по света трябва да се справят с нещастието да дишат небезопасен въздух както вътре, така и на открито.

Друга причина за замърсяването на въздуха са емисиите от транспорта, като дизеловото гориво е голяма причина за замърсяването на въздуха в добре развити страни като Великобритания. В по-бедните страни много хора карат автомобили, които са по-стари и в лошо състояние и тези автомобили са свързани с фини прахови частици, които причиняват милиони смъртни случаи годишно.

Институтът за здравни ефекти / Health Effects Institute/ стига до своите заключения, използвайки сателитни данни и други видове мониторинг. Тези високи нива на замърсяване на въздуха са на четвърто място, когато става въпрос за най-важните причини за смъртта по света след смърт от високо кръвно налягане, диета и тютюнопушене. Повече от шест милиона души са загинали миналата година от причините, свързани със замърсяването на въздуха, като сърдечен удар, инсулт, хронично белодробно заболяване и рак на белите дробове. Не е изненадващо, че хората от страни като Индия и Китай съставляват повече от половината от тези смъртни случаи.

Изследователите също така са загрижени за нарастващата разлика между най-много и най-слабо замърсените райони. Развитите страни се опитват да почистят въздуха си, но много от развиващите се страни търсят икономически растеж за сметка на чистия въздух. Заместник-председателят на института, Боб О’Кийф, заяви, че разликата между най-замърсените и най-малко замърсените райони вече е 11 пъти; тя е била 6 пъти през 1990 г.

Живеете ли в един от най-замърсените градове?

Ако смятате, че този проблем е ограничен до места като Индия и Китай, помислете отново. Американската асоциация за белодробни заболявания публикува наскоро своя доклад за състоянието на въздуха от 2018 г. и показва местата в САЩ с най-лошо замърсяване на въздуха. Те установили, че близо 129 милиона американци живеят в 185 окръга, на които е дадена степен „F“, когато става въпрос за озона, и те съобщават, че този смог е по-лош тази година, отколкото миналата година.

Районът с най-силно озоново замърсяване не е изненадващ, а именно районът на Калифорния в Лос Анджелис-Лонг Бийч, последван от няколко други места в Калифорния, включително Бейкърсфийлд, Фресно, Сакраменто, Сан Диего и Модесто. Финикс заема осмо място, докато Ню Йорк е на десето място.

С толкова много хора в света, дишащи замърсения въздух, е ясно, че градският живот бавно убива човечеството.

 

Автор:  Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×