(NaturalNews)

Вашият черен дроб е истински природен феномен, но много хора не са наясно какво прави черния дроб и защо е толкова важен за здравето. Черният дроб е най-големият солиден орган, който има уникалната способност да регенерира цялата си маса от само 25 процента здрав дроб. Помага за смилане на храната, абсорбиране на хранителни вещества и неутрализиране и премахване на токсични съединения от тялото. Здравето на черния дроб е показател за здравето на тялото –  което означава, че определено си струва да се грижим за него.

За съжаление, в днешно време черният дроб е под обстрел от всички ъгли – от допълнителните сол и захар, скрити в храните, до прекомерното пиене на токсични съединения в храната и водата – при повече от един на всеки трима души в САЩ официално затлъстяли според Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), и 75% от затлъстелите хора, страдащи от някаква форма на мастен черен дроб, цифрите са астрономически – десетки милиони е скромно пресметнато.

За щастие, черният дроб е силен като пирон и с няколко прости съвети и някои естествени добавки, е много лесно да се предотвратят много видове заболявания на черния дроб, а също и да се обърне хода на нещата.

Промяна на начина на живот

Упражнения: Упражненията влияят директно върху функцията на черния дроб. Когато увеличаваме сърдечната честота, се изпомпва повече кръв в тялото, което дава възможност на черния дроб за почистване на токсините от вашата система. Упражненията също изгарят калории, което ги спира да се съхраняват в организма, образувайки чернодробна стеатоза.

Алкохол: Твърде много алкохол може да доведе до мастен черен дроб, хепатит и цироза. Цялата кръв преминава от стомаха в черния дроб, така че черния дроб е най-изложен към алкохола, когато се консумира. Черният дроб може да обработи определено количество алкохол всеки час, след което нивото на алкохол в кръвта се увеличава. Един добър начин да се балансира натоварването на черния  дроб е пиенето на  еквивалентно количество вода за алкохол.

Храна: Необработените храни са от ключово значение – те са далеч по-лесни за разграждане отколкото преработените храни за черния дроб, не съдържат толкова токсини и чуждестранни съединения и ще ви осигурят енергия за водене на активен и здравословен начин на живот. Избягвайте всичко, с високо-фруктозен царевичен сироп като чума, той е пряко свързан с чернодробно заболяване и диабет тип II.

Натрий: Солта е скрита във всичко в наши дни. Хранене с необработени храни и пестеливо използване на сол  ще помогне на черния дроб.

Добавки, предпазващи черния дроб

Магарешки Бодил (Silybum Marianum)

Корените на магарешкия бодил или бял трън са традиционна храна, съдържаща съединението Силимарин „Silymarin“. Помага за увеличението на потока на кръвта и жлъчката в черния дроб, което означава, че може да функционира по-ефективно, оттървавайки се от токсините по бързо, с малко напрежение за черния дроб.

Артишок (Cynara Cardunculus)

В продължение на векове се знае за Артишок, че стимулира храносмилането, благодарение на своето активно съединение Цинарин „Cynarin“. Неговите ефекти са подобни на тези на белия трън, увеличаване на притока на кръв и жлъчка – също така увеличава храносмилателните ензими, което означава че, черният дроб има по-малко работа за вършене при филтриране на жлъчката за хранителни вещества и витамини.

Рейши (Ganoderma Lucidum)

Мощни лекарствени гъби, рейши, имат силен ефект върху много области на общото здравословно състояние, специално черния дроб. Отдавна е известно, че са Хепатозащитни. Също така са лек за махмурлук, благодарение на способноста им да неутрализират токсините, останали в черния дроб, след прекомерно пиене.  В действителност работят по-бързо и по-ефективно, отколкото сутрешно болкоуспокояващо. Вашият черен дроб съществува, за да се защити здравето ви. Той прави това толкова добре, че по-голямата част от времето не осъзнаваме за невероятна работа, която върши. Така че, опитайте се да използвате някои от тези идеи, за да помогнете на черния си дроб през тези трудни времена.

Автор: Mark Towse

Източник: http://www.naturalnews.com

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *