Здравето на храносмилателния тракт е пряко свързано със здравето на цялото ви тяло. Това се определя основно от храните и напитките, които консумирате. Вашият храносмилателен тракт доставя хранителни вещества за абсорбция и когато той е в добро състояние работи ефективно и в полза на вашето здраве.

От голямо значение е какво консумирате

В идеалния случай, би било най-добре да се консумират качествени храни, включително пресни и органични хранителни вещества. Преход от консервирани храни към цели (пресни, органични) храни ще помогне за здравето на храносмилателния тракт. В допълнение към това, се препоръчва да има микс от сурови и готвени храни във всяко хранене, като 80% от храната да е зеленчуци.

Също така по време на всяко хранене е уместно да се дъвче добре. Слюнката в устата помага в процеса на храносмилането, като използва ензими за разграждането на храната. Старателното дъвчене прави храносмилането малко по-лесно за стомаха.

Какво се случва в стомаха и тънките черва?

Когато храната достигне стомаха, тя започва да се разгражда, докато чака да премине в тънките черва. Стомашната киселина унищожава вредните бактерии и паразити и поставя началото на ензим, наречен пепсин, който разгражда храната.

Неправилно хранене, възраст, начин на живот и навици може да предизвикат вашето тяло да стане прекалено кисело. Когато случаят е такъв, тялото не произвежда тази стомашна киселина, което води до храна, която не може да се храносмила добре и ферментира, причинявайки заболяване. Подуване, газове и киселини в стомаха са причинени от ниско ниво на стомашна киселина. Може да се приема добавка, която има стомашна киселина и пепсин в нея за подпомагане на стомаха с храносмилането на протеини.

Тънките черва поглъщат 90% от хранителните вещества и вземането на храносмилателен ензим с всяко хранене може да помогне с храносмилането като цяло и помага за извличане на хранителни вещества от храната, която се яде. Ензимът, наричан панкреатин, помага да се избегне подуване на корема и газове, както и други неудобства, свързани с трудно храносмилане от липсата на храносмилателни ензими.

Какво друго помага на храносмилането

Пребиотиците и пробиотици са микрофлора, която помага да смила храната и поддържа имунната система силна. Може да се приемат ежедневно в таблетна форма, като течности, а дори и в култивирани зеленчуци. Ябълковият оцет е пребиотик, който може да се добавя към салати като дресинг. Добавяне на пребиотици и пробиотици към диетата е лесно.

Избягвайте безалкохолни напитки и кафе, тъй като те дехидратират тялото. Филтрирана вода, пробиотични течности и билкови чайове осигуряват енергия и хидратация.

Лимонова вода за подпомагане на храносмилането

Добавяне на лимонова вода към ежедневния прием на течности стимулира храносмилането и може ефективно да се справи със запек. Консумирането на вода с лимон и мед, сутрин на празен стомах, ще подобри системата на червата и ще позволи поддръжка за целия ден.

За да се гарантира здравето на храносмилателния тракт, най-простият акт е да внимаваме с това, което консумираме. Поддържането на балансирана, богата на хранителни вещества диета, както и прием на хидратиращи течности е чудесен начин да започнете.

 

Автор: Sasha Brown

Източник: http://blogs.naturalnews.com/taking-care-colon-digestive-tract-health-naturally/

Напиши коментар

Добави обява

×
×