(NaturalNews)

Гхи е вид изчистено масло, което произхожда от Индия и остава популярно в Южната азиатска кухня. То се изработва чрез премахване на млечните протеини и водата от сурово, безсолно масло, в резултат на което се получава масло без лактоза и с вкусен аромат, което е пълно с хранителни вещества.
Според аюрведа, гхи има съществени лечебни свойства, които ясно липсват в другите масла. Тези свойства, които са бавно потвърдени от западната наука, включват:

Богато на високо-качествени мазнини

Изчистеното масло, гхи е изключително богато на добри мазнини. Една порция (56 грама) гхи съдържа 46 грама чисти мазнини, 29 грама, от които са наситени. Освен това, тези мазнини съдържат 179 милиграма омега-3 мастни киселини и 1548 милиграма омега-6 мастни киселини, както и бутанова киселина и конюгирана линолова киселина, които притежават антибактериални и противоракови свойства.

Въпреки, че алопатичната медицина демонизира наситените мазнини в продължение на десетилетия, проучвания започват да доказват, че те са от съществено значение за оптимално здраве. Например, едно тригодишно проучване, проведено от изследователи в Университета на Вашингтон, установило, че жените, които са яли най-големи количества наситени мазнини през целия си живот е по-малко вероятно да страдат от артериална плака и по-вероятно да се наслаждават на здравословен баланс на добър и лош холестерол, отколкото жените, които ги избягват. Изследванията също показват, че умерената консумация на наситени мазнини повишава метаболизма, което води до загуба на тегло.

Добър източник на витамини

Една порция от гхи съдържа приблизително 1418 IU витамин А, което е 28 процента от препоръчителния дневен прием. Витамин А, който липсва в другите хранителни масла, е наречен „лекарството на имунната система“, тъй като помага за поддържане на нашите лигавици и клетките на кожата здрави, като по този начин ни пази от увреждане на клетките. Витамин А също помага още и за борба с рак  чрез инхибиране на ДНК производство в раковите клетки.

Една порция от гхи съдържа 1,3 милиграма витамин Е (7% от нашия препоръчителен дневен прием), съществен антиоксидант, борещ се с рака, и 4 микрограма витамин К (5 процента от препоръчителния дневен прием), който играе ключова роля в здравето на кръвта, включително и помага на кръвта да се съсирва.

Подкрепя здравето на храносмилателната система

За разлика от много други масла, които могат да ви накарат да се чувствате лениви и подути, гхи действително подобрява храносмилателния процес, като стимулира отделянето на стомашни киселини. Това спомага за повишаване на абсорбцията на други хранителни вещества, включително на мастно-разтворимите витамини, присъстващи в самото гхи. Следователно, умерено, дългосрочно потребление на гхи може да помогне за лечение на язви, киселинен рефлукс, запек и други храносмилателни проблеми.

Понася топлината добре

Гхи може да издържа на високи температури, което му дава предимство пред обикновеното масло (което може да гори поради млечни протеини) и много други масла (по-специално зехтина, който се превръща в канцерогенен при нагряване). Точката на димене на гхи е между 163°С и 190°С, което го прави подходящо за готвене, пържене и сотиране. Освен това, хранителната структура на гхи остава непокътната, когато се подложи на топлина, което кара диетологът Пол Пичфорд да декларира гхи като едно от най-великите масла за готвене в неговата книга от 2002г., Изцеление с Цели Храни (Healing with Whole Foods).

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

One thought on “Гхи: Изчистено масло богато на съществени масла и витамини”

Напиши коментар

Добави обява

×
×