Диви-гъби

(NaturalNews)

Майтаке, известна още в англоговорящите страни като „кокошката на гората“, е голяма земно-кафява гъба, която расте в основата на дърветата, особено в дъбове. Произхожда от  североизточна Япония и някои части на Северна Америка и е една от основните кулинарни гъби в Япония. Тя е еднакво популярна в Китай, където е била използвана в традиционната медицина в продължение на векове, поради предполагаемите й лечебни свойства.

Ползи за здравето

Свойства за борба с рака – продължителни изследвания с човешки ракови пациенти показат, че определена част от гъбата майтаке, наречена „MD-фракция,“ може да спира растежа на тумори. Майтаке също така увеличава активността на клетките, което води до повишаване на производството на интерлевкини (имунни клетки), които предотвратяват на растежа на рак и дори могат да подобрят ефектите на химиотерапията.

Свойства, засилващи имунната система – Гъбите Майтаке съдържат полизахаридни фибри, наречени бета-глюкани, които стимулират производството на неутрофилите, Т-клетки и макрофаги (бели кръвни клетки). Тези клетки помагат на имунната ни система да се бори с болести по бърз и ефективен начин, отстраняват клетъчни остатъци, и ускоряват възстановяването ни от увреждане на тъканите.

Понижават нивата на кръвната захар – Според едно проучване от 1996г., проведено от двама изследователи от Фармацевтичния Университет Kobe в Япония, мишки, които редовно консумират майтаке, имали по-голям спад в нивата на кръвната захар в сравнение с контролна група такива. Изследователите заключават, че полизахарид намиращ се в майтаке, наречен „X-фракция“, има способността да намалява инсулиновата резистентност, като по този начин повишава инсулиновата чувствителност. Този факт, съчетан с ниския гликемичен индекс на майтаке, ги прави много добра храна за диабетици и преддиабетни лица.

Намалят кръвното налягане – Изследване от 2002 г. от учени от Университета Медицински Център Джорджтаун във Вашингтон показа, че хипертензивни плъхове, които били хранени с майтаке гъби на прах, регистрират значителен спад на кръвното налягане, в сравнение с контролна група такива. Подобен резултат се наблюдава в отделно изследване, при което майтаке понижава кръвното налягане на плъхове от 200 до 115 мм живачен стълб (mm Hg) само за четири часа.

Свойства за Отслабване – едно 100 грамово сервиране на сурова гъба майтаке съдържа само 37 калории и почти никакви мазнини. Същото количество съдържа 2,7 грама диетични фибри, което е 11% от препоръчителния дневен прием за възрастен. Фибрите са растителна храна, която може да абсорбира вода от дебелото черво, което предизвиква чувство на ситост и ни предпазва от преяждане. Поради тази причина, хората, които се опитват да отслабнат трябва винаги да благоприятстват богати на фибри храни като майтаке.

Понижава холестерола – Проучване от 2001г. на изследователи от Университета по Земеделието и Ветеринарна Медицина Obihiro в Япония показа, че плъхове, които били хранени майтаке и шийтаке на прах имали забележим спад в холестерола в сравнение с контролна група. Те приписват този спад на свойствата на гъбите, които увеличават отделянето на холестерол във фекалиите.

Богати на микроелементи – 100 г сурово майтаке съдържа 1,9 грама протеин (четири процента от нашата препоръчителна дневна доза), различни В-витамини (които са необходими за клетъчния метаболизъм), 2 процента магнезий и желязо, 3% манган и селен, и между 5 и 7 процента от нашите препоръчителни дневни дози на цинк, калий и фосфор. Същото количество съдържа впечатляващи 0,3 милиграма мед (13 процента от препоръчителната доза), както и малки количества омега-6 мастни киселини, които са необходими за функцията на мозъка.
Източник: http://www.naturalnews.com/040362_maitake_cancer_tumors_medicinal_mushrooms.html#ixzz2TVkG0bmy

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×