(NaturalNews)

Ново изследване, представено наскоро на съвместно заседание на Американското Дружество за Биохимия и Молекулярна Биология и Експериментална Биология, потвърждава малко известни ползи от ядене на гъби – по-високи нива на витамин D. Изследователи от Бостънския Университет (BU) (MedPageToday.com) установяват, че хората, които приемат добавки с екстракт от гъби всекидневно имат повишени кръвни нива на 25-хидроксивитамин D [25 (OH) D], подобни на нивата, получени от приемането на витамин D добавки.

В рандомизирано проучване, включващо 30 здрави възрастни, изследователите от Бостънския Университет прилагат или капсули от витамин D2, витамин D3, или прах от гъби, съдържащ витамин D2, веднъж дневно по време на зимните месеци, когато естествената слънчева светлина, оптималният източник на витамин D, е ограничена. Всяка доза във всяка категория, е измерена в еквивалент на 2000 международни единици (IU) на витамин D, което е по-високо от препоръчителната дневна доза за витамин D, но много по-близко до допустимата терапевтична доза, необходима за оптимално здраве.

Всички участници, независимо от групата, имат приблизително същите изходни нива на серумния витамин D в началото на изследването. В хода на проучването  всички  са изпитали подобно повишаване на серумните нива на витамин D . За първите седем седмици серумните нива на витамин D се увеличават повсеместно, достигайки плато. Последните пет седмици от проучването, серумните нива на витамин D се поддържат, според изследователите.

След пълни 12 седмици изследователите тестват кръвните нива на 25-хидроксивитамин D на всички участници и установяват, че тези, приемащи витамин D, имат приблизително същите нива на витамин D като тези, приемащи екстракт от гъби. С други думи, яденето на големи количества гъби или концентриран екстракт от гъби дневно изглежда е също толкова ефективно при повишаване нивата на витамин D, както приема на добавки витамин D, които понякога са неподходящи за вегетарианци, тъй като те обикновено се правят от животински материали.

„Тези резултати предоставят доказателства, че поглъщането на гъби, които са били изложени на ултравиолетова (UV) светлина и съдържат витамин D2, са добър източник на витамин D, който може да подобри нивата на витамин D при здрави възрастни“, казва Майкъл Холик, MD, Ph.D ., един от авторите на проучването.

UV-експонираните гъби съдържат повече витамин D

Изследователите наблюдават, че гъбите изложени на ултравиолетова светлина само за няколко секунди, съдържат значително по-високи нива на витамин D от обикновенните гъби, което означава, че те имат потенциала да бъдат много по-мощни за терапевтични цели. Смята се, че изложените на ултравиолетова светлина гъби може да са ключът за някои хора за постигане на максимален естествен прием на витамин D.

„Гъбите са един от малкото източници на храна, където предшественика на витамин D се среща естествено“, обяснява доклад, изготвен от Изследователски Център за Човешкото Хранене Белтзвил в Мериленд за Американското Министерство на Земеделието (USDA). „Количеството на витамин D2 в гъбите може да бъде значително увеличено чрез излагането им на ултравиолетова (UV) светлина. Изложените на ултравиолетова светлина гъби започват да навлизат на пазара.“

Коментирайки на изследването, Кърт Кенел, MD, от Mayo Clinic в Минесота, отбелязва, че може да има разлика между вида на витамин D в гъбите и вида на витамин D от естествената слънчева светлина и добавки. Въпреки че е доказано научно, че насърчава костния метаболизъм и този на калций, витамин D2 не е обикновено предпочитания тип на витамин D за човешкото здраве.

„Не искаме да поглеждаме на единия или другия като неефективни, но може би има разлика“, казва д-р Кенел за MedPageToday.com. „Не бихме искали да кажем, че това е еквивалентен начин за лечение на дефицит от витамин D.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *