Диви-гъби

На пръв поглед, гъбите, плесените и други гъбички изглеждат като един вид растение. В края на краищата, те са неподвижни, растат от един единствен субстрат и техните тъкани изглеждат подобни на тези, произведени от растенията. Но всъщност, гъбичките са съвсем отделно царството на живи същества, на същото ниво по класификация като бактерии, растения и животни – и генетичен анализ показва, че са по-тясно свързани с животните, отколкото с растенията!

За разлика от растенията (и подобно на животните), гъбичките не могат да произвеждат енергия от слънчевата светлина и за да оцелеят, трябва да консумират органични материали от техните среди.

Те постигат това с огромни мрежи от нишки, известни като мицел, които проникват и смилат или жива тъкан (напр., микоза) или по-често, мъртъв материал. Така че, гъбите са предимно потребители, а не производители на биомаса, докато растенията са склонни да произвеждат повече биомаса, отколкото използват.

Друга основна разлика, разделяща гъбичките от растенията е, че всички растения имат сложна коренова система и обикновено имат и други структури като стъбла и листа. Гъбичките не разполагат с всички тези структури.

За разлика от растителните клетки, които са защитени от целулозна стена, гъбичните клетки са защитени от хитин, същият материал, от който са направени екзоскелетите на насекомите.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×