В допълнение към консумацията на храни и хранителни добавки, гъбите може да бъдат друг мощен източник на хранителни вещества за организма.В действителност гъбите са били използвани още от праисторически времена, датиращи от 13 000 и 25 000 г. пр.н.е. Преживели изпитанията на времето, те не се консумират само за лечение на болест, но и да запазят и укрепят всички системи, намерени в тялото. Три вида гъби, които всъщност правят това са Чага гъби, Рейши и Шизандра.

Чага гъбата

Известна като „цар на гъбите“, в чага се намират някои от най-високите стойности на антиоксиданти и супероксид дисмутаза (SOD). Имат много положителни ефекти, заради своите антистареене, противовъзпалителни, антибактериални свойства, които помагат при защитата на организма, насърчават дълголетието, като същевременно улесняват възстановяването на ДНК.

Рейши

Тази гъба може да намали стреса, да подобри функцията на имунната система, да подобри използването на кислород в организма, да укрепи черния дроб, както и да помогне на сърдечно-съдовата система да функционира по-ефективно. Рейши може да има силни антистареене ефекти и може да помогне на умствената функция, да подобри фокуса и паметта. Екстракти от Рейши също са били използвани за инжекции за лечение на рак, хепатит и артрит.

Рейши е гъба, която укрепва трите първични енергии на живота. Според китайското билколечение тези три енергии са Дзин, Чи и Шън. Дзин представлява жизнената сила на дадено лице, засягаща продължителността на времето, което  ще живее. Чи е елемент, който осигурява на организма енергия, като дава възможност на индивида да извършва всички дейности, които са част от живота. Шън също дава възможност на тялото да се защитава от вредните вируси и бактерии. Шън е енергията, която позволява на човек да поддържа емоционалния си баланс.

Шизандра

Според китайското билколечение, Шизандра е гъба, която осигурява благоприятен ефект върху всички физически системи в организма. Подобно на Рейши, Шизандра е друга гъба, която укрепва трите първични енергии на живота.

Някои от по-ясно изразените ползи около редовната употреба на тази гъба включват защита на кожата, насърчаването на спокойствието на психично-емоционално ниво, както и подкрепа на детоксикация и прочистване на токсините.

Автор:  Rocky Choi

Източник: http://blogs.naturalnews.com/herbs-powerful-effect-health/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *