(NaturalNews)

Въпреки че, много хора се обръщат към екстемни диети и токсични лекарства за загуба на тегло, отговорът може да бъде толкова прост като варене на една чаша зелен чай. Ако се чудите „Дали зеленият чай наистина помага за отслабване?“, отговорът е категорично „Да!“ Продължете да четете, за да научите повече за многото ползи за здравето и загубата на тегло от включването на зелен чай в диетата си.

Зелен чай и отслабване
Изследвания са показали отдавна, че зеленият чай се бори със сърдечни заболявания, рак и други заболявания. Но неговите правомощия за борба с напълняването може да са били подценявани преди да излезе проучване от 2005 година, публикувано в Американски вестник по клинично хранене, стигнало до заключението, че хората, които пият чай, обогатен с екстракт от зелен чай са загубили повече тегло от тези, които са пиели просто обикновен чай улун. 

Защо? Въпреки че чай улун, черен чай и зелен чай идват от едно и също растение, листата от зелен чай са ферментирали по различен начин. Тъй като те не се окисляват преди запарването и изсушаването, листата от зелен чай запазват по-полезни полифеноли, наречени катехини. Не само, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни сили, но също така предизвикат отслабване чрез увеличаване на процеса на изгаряне на калории от тялото.

По-специално, катехин, наречен епигалокатехин галат (EGCG) има способността да ускорява загубата на тегло. Когато се комбинира с естественото съдържание на кофеин в зеления чай, EGCG стимулира централната нервна система и превръща мазнините в гориво в кръвния поток, в процес, известен като термогенеза. Докато епигалокатехин галат и кофеина предизвикат термогенеза сами по себе си, те имат по-силен ефект, когато са в комбинация.

Докато метаболизма на всеки е различен, един факт остава постоянен: Пиенето на зелен чай може да засили метаболизма ви. Всъщност, научни изследвания от Университета в Чикаго показват, че пиенето на зелен чай може да доведе до 21% намаляване на телесното тегло. Тези резултати са били приписани на всичко, от намален апетит до способността на зеления чай да регулира излишните триглицериди и да помага за стабилизирането на кръвната захар.

Челен чай и упражняване
Докато упражняването и правилното хранене са важна част от всяка програма за отслабване, зеленият чай също така добавя благоприятен тласък на вашия фитнес режим. Катехините стимулират мускулите и потреблението на мастна киселина, забавяйки скоростта, с която тялото ви използва въглехидрати. Колкото по-дълго остават в тялото ви тези въглехидрати, толкова по-дълго ще бъдете в състояние да се упражнявате и да горите калории. 

Включване на зелен чай във вашата диета
Ползите от пиенето на зелен чай не се засягат от добавянето на естествени аромати, така че ако обикновения зелен чай не отговаря на вашата палитра, чувствайте се свободни да добавите засилващи аромати. Независимо дали предпочитате нар или червена боровинка, можете да се насладите на вкуса, който обичате, без да жертвате ползите от зеления чай.

Изкуствените подсладители и захари, обаче, могат да добавят калории и химикали, докато се намесват в работата на катехините. Стойте далеч от тях, за да увеличите загубата на тегло.

Докато ароматът на чая може да не оказва значение, марката е важна. Тъй като зеленият чай не е значителен източник на витамини или минерали, важно е да се търсят селекции, които включват само естествени съставки. Тъй като консервантите също могат да неутрализират ползите за здравето на зеления чай, избягвайте и тях.

И имайте предвид, че макар чаят да не се разваля по принцип, антиоксидантните му сили ще намалеят с течение на времето, така че използвайте пакетчетата в рамките на шест месеца.

Някои го обичат горещ
Докато няма нищо по-добро от освежаваща чаша студен чай в горещ летен ден, помислете два пъти преди охлаждане на следващата си чаша. Макар че топлият и студен чай споделят същите съставки, ледът може да размие ефектите на зеления чай. За най-отслабваща напитка придържайте се към топлия чай.

Нямате време за чай?
Хората в движение, които нямат време да седнат и да отпиват чай, също могат да да се възползват от отслабващите ползи на зеления чай. Всъщност, когато се добавя към вода, екстрактът от зелен чай може да достави еднакво търсени ползи за загуба на тегло, като 10 чаши зелен чай.

Въпреки, че пиенето на зелен чай не може да предостави незабавни резултати като други продукти и лекарства за загуба на тегло, той предлага полезна и трайна промяна в начина на живот. Дори по-добре! Той прави това, без да компрометира вашето най-ценно нещо: вашето здраве.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Aurora Geib

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *