(NaturalNews) Няколко храни дават на тялото хранителни вещества, които действително помагат за насърчаване на здравето, а това е много важно през зимните месеци, когато различни вируси ни дебнат отвсякъде. Възможността за свежи плодове и зеленчуци, дори и посред зима е голямо предимство в днешния свят. Пресни плодове и зеленчуци са на разположение целогодишно и това са храни, които гарантират здравето и красотата, тъй като те дават витамини, минерали и други полезни вещества за организма. Здравословната диета трябва да включва всички хранителни групи, включително плодове и зеленчуци.

За няколко зеленчука се знае, че всъщност предотвратяват рак, сърдечни заболявания и други инвалидизиращи заболявания

  • Брюкселско зеле

Интерсен начин да се насладите на брюкселското зеле е като вземете външните листа и ги поставите на хартия за печене с малко зехтин и морска сол на 200 градуса във фурната.

  • Праз

Празът има вкус, приличащ на лук, и се съчетава много добре с картофена супа, оризови ястия, салати и други ястия, които изискват лук. Те са вкусни и пълни с антиоксиданти.

  • Червено цвекло

Изпечете богатото на витамини цвекло, като го завиете във фолио и го изпичате във фурната за 350 градуса за един час. Нарежете на малки кубчета и ги сложете в зелена салата с малко козе сирене и орехово масло.

  • Кейл

Кейлът е пълен с желязо, но е с много горчив вкус. Овкусете го със зехтин, балсамиков оцет и чесън. Добате малко кедрови ядки и ето ви една чудесна гарнитура.

  • Нар

Нарът е известен със своите противовъзпалителни свойства. Той има тръпчив вкус, което го прави подходящ за смесване с овесена каша.

  • Киви

Кивито е с много високо съдържание на витамин С, което може да  увеличи устойчивостта на въздействието на различни заболявания. Добавете малко киви в салатата от спанак, това е прекрасна комбинация за повишаване на имунната система.

  • Райска ябълка

Райската ябълка съдържат вещества, които поправят увреждания на клетките, причинени от диабет. Сервирайте миниатюрния оранжев плод с горчив цитрусов вкус в чиния с малко прошуто и прясно сирене моцарела.

  • Гуава

Гуавата е с огромно съдържание на антиоксиданталикопен, който може да предпазва от исхемична болест на сърцето. Добавяйте сурова гуава към смокини и синьо сирене, подходящо за закуска.

  • Помело

Използвайте помело като добавка към кисело мляко. Този плод е подходящ за предотвратяване разпространението на раковите клетки, поради високото си съдържание на антиоксиданти – флавоноиди.

Отдайте се на ядене на плодове и зеленчуци през цялата година, но най-вече през зимата за насърчаване на здравето. Те не само ще помогнат на тялото да се чувства добре, но също така ще насърчат психичното здраве със своите свежи аромати. Много плодове и зеленчуци имат доста силни аромати. Възможно е да ги комбинирате с други аромати, за да станат по-вкусни и да накарате семейството да иска повече.

Автор: Yanjun

Източник: http://www.naturalnews.com/042829_healthy_diet_winter_foods_disease_prevention.html#ixzz2k5YEzvyS

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×