(NaturalNews)

Кашлицата винаги включва някакъв вид дразнене в горните дихателни пътища. Тя може да бъде свързана с грип, синузит, след назално вливане или пневмония. Освен това, кашлица може да е в резултат на хроничен бронхит, емфизем или ХОББ. Освен медикаментите за потискане на кашлица или стероидни лекарства, предлагани от фармацията, има и други ефективни средства за борба с кашлицата. Независимо от своя произход, кашлицата се повлиява от едно или повече билкови лекарства.

Пчелинок

Пчелинокът или наричан още блага трева е бил използван от индианците като отхрачващо средство и за облекчаване на суха кашлица. Той също така притежава мощни противовъзпалителни свойства, облекчаване на спазматична кашлица, свързана с бронхит и астма. Пчелинокът се комбинира с мед и други лечебни растения в хапче за смучене, за облекчаване на болки в гърлото. Допълнителни методи за използване на тази билка са  билкови чайове и билкови тоници. 2 с.л. се слагат в 500 мл вода и се оставя да ври 5 минути. Пие се 15 минути преди ядене по 100 мл, 4 пъти дневно.

Тилчец

Тилчецът известен и като гръцки сминдух помага при продуктивна кашлица.  Сминдухът може да бъде особено полезен при алергичен ринит, пневмония и грип със съпътстващи симптоми на кашлица и задръствания на синусите. Залейте 2 ч.л. счукан сминдух с 1 ч.ч. студена вода и оставете да кисне 3 часа. След това го поставете да заври и го прецедете. Пие се хладък, подсладен с мед.

Женско биле

Коренът от женско биле е много ефективен срещу кашлица и болки в гърлото, поради болест и алергии. Той стимулира организма да създаде защитен слой слуз, предотвратяващ щети на гърлото, дихателните пътища и храносмилателния тракт. По-специално коренът от женско биле облекчава болка, свързана с киселини по време на кашляне и при повръщане. Коренът се използва най-често за направа на билков чай​​. Може да повиши кръвното налягане при някои хора, ако се използва в продължение на дълъг период от време. В някои продукти от корен на женско биле един от компонентите му глицеризинът (петдесет пъти по-сладък от захарта) е отсранен, с цел да се намалят страничните ефекти.

Хлъзгав бряст

Подобно на коренът от женско биле, хлъзгавият бряст кара тялото да създаде филм от слуз в гърлото, дихателните пътища и по целия път надолу по храносмилателния тракт като по този начин ги защитава. Действа успокояващо при болки в гърлото и суха кашлица. Хлъзгав бряст се предлага на прах, който лесно се смесва с вода и се нагрява, за да се образува сироп. Има и таблетки за смучене.

Гореща лимонада с мед

Гореща лимонада направена с биологичен мед, пресен лимонов сок и топла вода ще успокои и облекчи повечето видове кашлица. Лимоните са богати на антиоксиданти, калий и витамин С, всички известни с това, че подсилват имунната система. Медът успокоява болки в гърлото и спира кашлицата, като потиска рецепторите за кашлица и успокоява усещането за гъделичкане, присъщо за повечето кашлици.

Гинко Билоба

Гинко билоба е бил използван в продължение на хиляди години от китайците за различни заболявания, включително и респираторни заболявания. Използва се за облекчаване на кашлица, както и за подпомагане на отхрачването. Изследвания показват, че  тази билка може да помогне при астма и свързана с нея кашлица.

Женшен

Тази древна китайска билка може да предотврати настинки и грип или да намали тежестта на симптомите, ако вече сте болни. Женшенът укрепва имунната система. Редовната му употреба помага да се предотврати  бронхит, грип, пневмония.

Лопен

Лопен или още овча опашка е често предписвана билка, използвана самостоятелно или смесена в билкови тоници за облекчаване на кашлица от бронхит, грип или ХОББ. Той действа отхрачващо, помага за изчистване на дихателните пътища и белите дробове от слуз и задръстванията.

Копър

Копърът често се използва в аюрведическата медицина за лечение на различни болести, включително кашлица от бронхит, грип и белодробни заболявания. Аюрведа лекари правят от тази древна кулинарна подправка чай или сироп за лечение на остра и хронична кашлица.

Внимание

Възможно е някои билки да предизвикат нежелани реакции. Ако използвате непознати билки или лечение на малки деца, винаги се консултирайте с вашия холистичен лекар.

Източник: http://www.naturalnews.com/038918_coughing_remedies_pneumonia.html#ixzz2U3pY5oGV

Автор: JB Bardot

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×