(NaturalNews)

Проучвания показват, че мъжете, които не получават достатъчно фолиева киселина в диетата си, са по-податливи на депресия.

Фолиевата киселина е форма на витамин В9 и се намира предимно в зелените листни зеленчуци, цитрусови плодове, боб и други бобови растения, черен дроб и дрожди (включително домашен алкохол и живи дрожди). Фолиевата киселина се преработва от организма в фолат (биологично активната форма) и играе множество критични функции при поддържане  здравето на хората. Високите нива на фолиева киселина в кръвта са особено критични за жени по време на най-ранната фаза на бременността за предотвратяване на някои вродени дефекти.

Още през 1970-те години проучвания показват, че депресираните психиатрични пациенти са имали значително по-ниски нива на фолат в кръвта  в сравнение с недепресираните пациенти. В последно време редица проучвания са задълбали по-надълбоко в това съотношение. Изследване от 2003 г. установява, че участниците с нисък хранителен прием на фолиева киселина са имали 67% по-висок риск от развитие на депресия, отколкото тези с висок прием на фолиева киселина. В допълнение, депресираните участници с нисък прием на фолиева киселина, имат по-лоши симптоми в сравнение с депресираните пациенти с по-висок прием.

При изследване, проведено от учени от Университета на Йорк и Хъл Медицинско Училище Йорк, се  установява, че в 11 отделни проучвания, включващи общо 15,315 участници, ниските кръвни нива на фолиева киселина са били значително свързани с по-високи нива на депресия.

Мъжете са най-засегнати

По-скорошни проучвания обаче показват, че витамин B9 може всъщност само да има значителен ефект върху настроението при мъжете, а не при жените.

В едно проучване, проведено от изследователи от Международния Медицински Център на Япония и на Националния Институт на Здравето и Храненето и публикувано в списание Nutrition през 2007, изследователите оценяват хранителното приемане и депресивни симптоми на 517 възрастни със средна възраст 43 години. Докато приблизително равни проценти на мъже и жени от участниците страдали от депресия, по-високи нива на фолат в кръвта са свързани само с по-ниски нива на депресия при мъжете.

Ефектите на фолиевата киселина сред мъжете са забележителни. Тези участници, с най-висок дневен прием на витамин B9, са с 50% по-малка вероятност да имат симптоми на депресия в сравнение с мъжете с най-нисък прием.
„Въпреки че са необходими повече изследвания за потвърждаване на причинно-следствената връзка, промяна в диетата, свързана с увеличаване приема на фолиева киселина, може да бъде важна стратегия за предотвратяването на депресията“, пишат изследователите.

Тези констатации са подкрепени от по-късно проучване, проведено от изследователи от Националния Институт по Стареенето и публикувани в Държавен вестник на Храненето през 2010 г. Изследователите открили, че сред 1681 участници на възраст между 30 и 64 години, мъжете с по-висок прием на витамин B9 е значително по-малко вероятно да бъдат депресирани, отколкото тези с по-нисък прием. Не се наблюдава ефект при жените. Забележимо е, че фолиевата киселина взаимодейства с ефектите за повишаване на настроението при мъжете.

„Симптоми на депресия в нашето проучване могат да бъдат облекчени чрез промяна на хранителния режим с включване на продукти,  съдържащи фолиева киселина, играеща потенциална посредническа роля само сред мъжете“, заключават изследователите.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×