Кориандър

Детоксикация на тежки метали и успокоение на хронични възпаления с мощната „супербилка“ кориандър

(NaturalNews)

Силата на лечебната билка кориандър противовъзпалително и за детоксикация е силно подценявана и до голяма степен непозната в западната култура днес.

Но ако страдате от хронично възпалително заболяване, като артрит, автоимунно заболяване, болест на сърцето, мозъчна мъгла, умора, синдром на раздразнените черва и редица други заболявания, кориандърът може да е естественото решение за вас.

Богат на фитонутриенти, флавоноиди, както и активни фенолни съединения, кориандърът се използва отдавна от древни култури за предотвратяване на лошо храносмилане и други храносмилателни разстройства. Последните изследвания са потвърдили, че билката помага за облекчаване на различни заболявания на стомаха. Д-р Джеймс А. Дюк, Ph.D., пенсиониран ботаник от Американското Министерство на Земеделието (USDA) и автор на Наръчник на Целебни Билки, казва, че пиенето на чаша чай от листа на кориандър може да излекува всякаква форма на стомашен дискомфорт.

Кориандърът съдържа две специфични съединения, известни като цинеол и линолова киселина, които притежават анти-артритни и антиревматични способности. Кориандърът съдържа вещество, известно като додеценал (dodecenal), което е два пъти по-мощно от антибиотика гентамицин при борбата с инфекциите и премахване на вредни микроби от тялото. Кориандърът е естествен антисептик, който може да помогне на раните да заздравяват по-бързо, и естествено почиства тежките метали от организма.

Яденето на няколко супени лъжици песто на основата на кориандър всеки ден или приемане на капсули добавки кориандър, е отличен начин да се помогне на тялото за прочистване на токсични тежки метали като живак, арсен и олово, които могат да се натрупват в тъканите и на други места от околната среда и хранителната експозиция. Добавяне на сок от кориандър към кафена клизма е друг чудесен начин за детоксикация на тялото от тежки метали по естествен начин.

Кориандърът като естествено противовъзпалително лекарство

Що се отнася до възпаленията, изследователи от Институт по Медицински Науки Ал Индия (AIIMS) в Ню Делхи, Индия установили, че плъхове, приемали прахообразен екстракт от семена на кориандър за лечение на ревматоиден артрит, имат далеч по-малко подуване и възпаление в сравнение с плъхове, на стероидно лечение. Изследователският екип също така открива, че екстракт от кориандър  може да облекчи ставни възпаления, свързани с други видове артрит.

„Поехме този експеримент, след като открихме споменаването на [кориандър] в традиционните системи на медицината като Аюрведа и Унани за неговите противовъзпалителни и антиревматични дейности“, каза Surender Singh, съавтор на изследването, което бе публикувано в Индийския Вестник по Медицинско Проучване. Традиционните Аюрведа и Унани отдавна използват кориандър с много успехи, за лечение на възпалителни състояния.

Проучване от 2004, публикувано в Списание Хранителна Химия, открива подобни ползи за кориандъра и семената му, но отбелязва, че екстрактът от листа на кориандър е най-мощен. Тъй като е установено, че тези, които страдат от хронични възпалителни състояния са с по-ниски от нормалните нива на антиоксиданти, а кориандърът е мощен антиоксидант, предполага се, че механизмът, чрез който това лечебно растение облекчава възпалението е чрез уникалното си съдържание на антиоксиданти.

Така че как може да се включи кориандърът в диетата? Комбинирайки шепа пресен, био кориандър в ежедневния шейк е една от опциите. Можете също така да добавите малко кориандър във вашите редовни рецепти за сок, да се ползва в салати, яхнии и други ястия. Нарязаният кориандър има също страхотен вкус, когато се добавя към сосове, така че можете да опитате да го добавите към тези рецепти.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

One thought on “Детоксикация на тежки метали и успокоение на хронични възпаления с кориандър”
  1. Чудесни статии. Ако имате статии и за други болести, моля пускайте ги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *