(NaturalNews)

Джинджифилът може да помогне за увеличаване на инсулиновата чувствителност при пациенти с диабет тип 2, според резултатите от скорошно проучване, проведено от изследователи на Университет Табриз по Медицински Науки в Иран и публикувано в Интернационален Вестник по Хранителни науки и Хранене.

Диабет тип 2 се появява, когато тялото не реагира адекватно на регулиращия хормон на кръвната захар инсулин. За разлика от това, диабет тип 1 се характеризира с недостатък на тялото да произвежда достатъчно инсулин, за да регулира кръвната захар.

В рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, 64 души с диабет тип 2 са рандомизирани да приемат или плацебо или 2 грама джинджифил всеки ден в продължение на два месеца. Изследователите открили, че в края на проучването пациентите, които са получавали джинджифил, имат значително по-висока чувствителност към инсулин и значително по-ниски нива на инсулин, LDL („лош“) холестерол и триглицериди. Резултатите показват, че джинджифилът може да бъде полезен да се намалят „вторични усложнения“ от диабет тип 2, заключават изследователите.

Джинджифилът увеличава приема на захар на клетките

Констатациите следват друго скорошно изследване, публикувано от изследователи от Университета на Сидни през 2012 г., което установява, че екстракт от джинджифил помага за увеличение усвояването на глюкоза от клетките, дори независимо от инсулин.

„Това подпомага управлението на високи нива на кръвна захар, които създават усложнения за дългосрочни пациенти с диабет и може да позволи на клетките да работят независимо от инсулина“,  казва водещия автор Базил Руфогалис.

Изследователите открили, че химикалите, които отговарят за тази способност на джинджифила са феноли, известни като джинджероли. Конкретно, джинджеролите увеличават разпределение на протеин, известен като GLUT4, който стимулира скелетните мускули да поемат повече глюкоза. Недостиг на GLUT4 е основна причина за инсулинова нечувствителност и високи нива на кръвната захар при диабетици с тип 2.

„При нормални условия, нивото на кръвната глюкоза е строго поддържано в тесни граници и скелетната мускулатура е основното място на изчистване на глюкоза в тялото,“ казва Руфогалис.

Други ползи за диабетици

Според проучване, публикувано в Международен Журнал по Хранителна Наука и Хранене през 2011 г., екстракти от джинджифил могат да предоставят други важни ползи за хората с диабет. Изследователите открили, че джинджифилът изглежда инхибира действието на ензимите а-глюкозидаза и а-амилаза, които могат да допринесат за диабет, както и възпалителния ензим циклооксигеназа.

Възпаленията са свързани с редица хронични заболявания, включително диабет.

Освен това, проучване от 2009 г. в Европейски Журнал по Фармакология установява, че екстракти от джинджифил намаляват кръвните нива на инсулин с около 10 на сто и нивата на кръвната захар с около 35 процента. Този ефект се дължи на взаимодействието на джинджифила с инсулино-инхибиращите серотонин рецептори. Накрая, проучване от 2009 г., в Основна Клинична Фармакология и Токсикология показа, че джинджифилът допринася за защита на организма срещу развитие на метаболитен синдром, група от рискови фактори за диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Джинджифилът е една от най-широко консумираните подправки и билкови лекарства в света. Най-често се използва за лечение на храносмилателни разстройства, като стомашно разстройство и киселини в стомаха, но е известен и като силно противовъзпалително средство.

Източник: http://www.naturalnews.com/040970_ginger_diabetes_insulin_resistance.html#ixzz2XTY9rsv8

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

2 thoughts on “Джинджифил за диабет тип 2: Тази силна билка увеличава инсулиновата чувствителност”
  1. Аз бях на ръба да мина на инсулин. Препоръчаха ми билковитата тинктура „Дълголетие“. Почнах като на шега , но след 3 месеца прием вече всички изледвания ми в норма. Продължавам да си пия тинктура „Дълголетие“ за да си затвърдя резултатите и да не стигам до омагьосаната въртележка . Хората, които я предлагат са помогнали на много такива като мен , така че без да правя реклами ги препоръчвам. Знам ,че пътя е дълъг но има изход. Аз я взимам от тук http://www.badizdrav.esy.es

Напиши коментар

Добави обява

×
×