Департаментът по биологични науки във факултета по науки в университета Крал Абдул Азис в Саудитска Арабия провежда изследване на растението джинджифил (известен също като Zingiber officinale) и отбелязва, че негов екстракт може да инхибира растежа и разпространението на раковите клетки на гърдата. За разлика от традиционните противоракови лечения, нормалните клетки не са засегнати в този процес.

Едно скорошно изследване, публикувано в списанието „Биомедицина и биотехнологии“, посочи, че джинджифилът може да се разглежда като възможност за лечение на рак на гърдата. Убиване на болни клетки без да се засягат нормалните клетки е известно като селективна токсичност, което е предимство на естествените средства.

Кратка история на джинджифила

Използването на джинджифил датира от древни времена, когато той е бил използван в храни, за да допринесе за вкус и аромат. Той също се използва за облекчаване на болка. Неговата популярност е все същата по целия свят – като пикантна храна и местна медицина. Многото ползи за здравето и лечебни ефекти са установени чрез изследвания.

Исторически погледнато, той е бил използван за първи път в южната част на Китай, няколко хиляди години назад. Местните хора търгували тази храна към различни части на света, като Азия, Западна Африка и карибски острови. Индия е най-големият производител на джинджифил. Той също е бил използван в древната гръцка цивилизация около 3-ти век преди новата ера.

Джинджифил срещу рака на гърдата

Ракът на гърдата все още се нарежда на първите места сред раковите заболявания при жените и представлява по-голямата част от смъртните случаи от рак, въпреки огромните постижения в областта на превенцията и лечението на рака. Ето защо учените търсят нови средства, които могат ефективно да премахват двете ER-положителни и отрицателни ER-ракови клетки на гърдата с минимална вреда на нормалните клетки.

Въпреки че противораковите ефекти от джинджифил са научно установени, действителният механизъм на действие не е известен. Необходимо е да се провеждат повече изследвания, за да се разберат подробно свойствата му. Вдъхновен от старите научни данни и от това, че билковите екстракти имат по-силно действие от пречистените компоненти, екстрактът от джинджифил се използва в проучване, за да се види неговото въздействие върху различни видове ракови клетки на гърдата.

Какво има в джинджифила

Той има уникален потенциал за едновременно контролиране на няколко вътреклетъчни метаболитни процеси като:

  • Програмирана клетъчна смърт или апоптоза;
  • Увеличаването на броя и активността на някои проапоптозни и противоракови гени като р21, и Вах и CDK инхибитор;
  • Намаляване активността и производството на няколко насърчаващи рака протеини и гени като Bcl-X, Mcl-1, CDK-4, C-Myc, Bcl-2, NF-kb, hTERT и т.н.;
  • Джинджерол е съединение, което се екстрахира от джинджифила и показва обещаващи резултати за подтискане на рак на гърдата. Няколко проучвания, проведени наскоро в добре познати институции, подкрепят този факт.

Заключение

Джинджифилът не е ефективен само срещу рак на гърдата, но различни съединения от него могат да бъдат ефективно използвани при няколко други злокачествени заболявания, като рак на дебелото черво, хепатом, рак на белия дроб, рак на простатата, рак на панкреаса и рак на кожата.

 

Автор: Dr. Adem Gunes

Източник: http://blogs.naturalnews.com/ginger-superman-breast-cancer/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *