(NaturalNews)

Има два вида диабет. Диабет тип 1 обикновено се появява в детството и неговите симптоми могат да бъдат доста резки и тежки. Диабет тип 2 е по-често срещан и неговите симптоми се появяват по-постепенно. Той може да се развие във всяка възраст и се смята за предотвратим. Ранните симптоми на заболяването могат да включват умора, необяснима загуба на тегло, замъглено зрение, рани, които зарастват бавно, често уриниране, повишена жажда, необичаен глад, повтарящи се инфекции на пикочния мехур и гъбични инфекции.

Диета за диабет тип 2: Какво да се яде и какво да се избягва.
Ключът към предотвратяване на диабет, както и намаляване на нуждата от лекарства след поставяне на диагнозата, се крие във вашата диета. Яденето на здравословни, понижаващи кръвната захар храни и избягването на храни, които повишават нивото на кръвна захар, може да помогне на тялото ви да се излекува по естествен път.

Какво да се яде

  • Плодове и зеленчуци – Повечето цели плодове и зеленчуци са богати на витамини и минерали. Те съдържат полезни за сърцето стероли и станоли, антиоксиданти и фибри, регулиращи кръвната захар. Някои – като например соя, авокадо и царевица – са с високо съдържание на полиненаситени мазнини. Включете щедри количества плодове и зеленчуци в диетата си, включително голямо разнообразие, като тиква, домати, горски плодове, цитрусови плодове, боб, тъмнолистни зеленчуци и краставици.
  • Цели зърна – Целите зърна са пълни не само с витамини и микроелементи, защото не са били обработени, но също така включват както триците така и зародиша на зърното. Пълнозърнестите храни се усвояват от организма много по-бавно, отколкото техните прекалено обработени колеги, като забавят освобождаването на захари и модерират нивата на кръвната захар.
  • Как се храните също е от значение – Ако ядете често, но по малко високо-качествени храни през деня, вие сте по-склонни да консумирате по-малко калории, като поддържате стабилно ниво на кръвна захар. Изследвания са показали, че при хората, които ядат малки, чести хранения е много по-вероятно да са със здравословно тегло, което понижава риска им от диабет тип 2.


Какво да не се яде

  • Транс мазнини – Повечето транс мазнини са растителни мазнини, които са химически променени. Първоначално те са били разработени като алтернатива на животински мазнини, като свинска мас и масло. За съжаление, проучване след проучване показват, че не само трансмазнините са нездравословни за сърдечносъдовото здраве, но всъщност те са по-лоши от животинските мазнини, които е трябвало да заменят. Едно изследване, публикувано от Американски журнал за клинично хранене е показало, че консумацията на транс мазнини може значително да увеличи рисковете ви за развитие на диабет тип 2.
  • Преработени захари – човешкото тяло, развило се през милиони години еволюция, се нуждае от захари, но само тези, намерени в естествено състояние в целите, естествени храни. Нашите тела не са предназначени да се справят с огромния наплив от захар, който идва от яденето на модерни храни и напитки, натъпкани с преработени захари. Високите количества преработени захари карат нивата на кръвна захар да се покачват и след това да спадат. Този цикъл води до преяждане и затлъстяване, два ясни предиктора за развитие на диабет тип 2.
  • Подсладени напитки – Когато пиете подсладени и газирани напитки, вие консумирате много повече захар, отколкото чрез яденето на сладкиши или бонбони. Според блога Healthy Times, например около 1 литър газирана напитка, може да съдържа цели 91 грама захар, повече, отколкото можете да намерите в цяла шоколадова торта! Повечето хора никога няма да мечтаят да изядат цяла торта на едно сядане, но все пак много хора изпиват тези гигантски газираните напитки, без да осъзнават колко много захар поглъщат. Сменете подсладените и газираните напитки с минерална вода или още по-добре, зелен чай – горещ или студен. Зеленият чай  стабилизира нивата на кръвната захар.
  • Високо преработени въглехидрати – Зърна, които са били силно преработени, като бяло брашно, не съдържат трици или зародиш и имат много малко фибри, така че се усвояват бързо и се превръщат в захари в кръвния поток. Това води до същия вид на повишаване и спадане на кръвната захар и инсулина, както с бялата захар. Високо преработените въглехидрати са тясно свързани с повишен риск от диабет тип 2. Когато Националния Институт по здравето е разгледал хранителните навици на над 160 000 жени, медицински сестри, е установил, че жените, които са включвали цели зърна в техните диети на регулярна основа са били с 30 процента по-малка вероятност да развият диабет.


Здравословната диета не е сложна. Яжте пълнозърнести, природни и с ниско съдържание на мазнини храни, включително много плодове и зеленчуци, и избягвайте захар, транс мазнини и преработени въглехидрати когато е възможно. Толкова е просто.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Aurora Geib

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *