Кокосово масло в буркан

(NaturalNews)

Диета, богата на полезни мазнини, може действително да забави процеса на стареене, включително произтичащата дегенерация на мозъка, свързана с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, според проучване, проведено от изследователи от Центъра за здравослвоно остаряване, Копенхагенския университет и Националния институт по здравеопазването, и публикувано в списание Клетъчен метаболизъм. Проучването е финансирано от Nordea-fonden чрез Центъра за здравослвно остаряване.

Тъй като увреждането на ДНК се среща като естествен страничен ефект от ежедневните натоварвания на околната среда и собствените метаболитни процеси на организма, тялото постоянно поправя слабо генетично увреждане. Смята се, че много от ефектите на стареене, включващи когнитивна загуба, се появяват, когато тялото започва да губи способността си да поправя всичките вреди, както и когато започват да се натрупват малки ДНК грешки. Също така се счита, че такова увреждане на ДНК допринася за по-специфични заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Кетоните са от ключово значение

Поради тази причина, учените са изследвали мишки с дефектна способност за възстановяване на ДНК. Идентичен дефект при хората причинява заболяването, известно като синдром на Кокейн. Синдромът Кокейн се проявява в детството и води до преждевременно стареене и смърт на средна възраст от 10-12 години.

Изследователите установили, че когато мишките са били подложени на диета, която е богата на мазнини, техните симптоми на преждевременно стареене са били отложени, включително и загубата на слух и тегло.

„Проучването е добра новина за деца със синдрома на Кокейн, защото в момента не разполагаме с ефективно лечение“, заявява ръководителят на изследването Вилхелм Бор. „Нашето изследване показва, че диета с по-високо съдържание на мазнини, може да отложи процесите на стареене. Изглежда, че богатата на мазнини диета, също отлага стареенето на мозъка. Следователно констатациите потенциално предполагат, че пациенти с болестта на Алцхаймер и Паркинсон могат да се възползват от новите знания в дългосрочен план.“

Изследователите са на мнение, че диетата с високо съдържание на мазнини предпазва мозъка чрез увеличаване на доставките му на резервно гориво, известно като кетони. Докато мозъкът се поддържа преди всичко на глюкоза, във времена на недостиг на захар, той може вместо това да работи на кетони – които се правят в черния дроб от разграждането на мазнини, особено средноверижни триглицериди като кокосово или палмово масло.

В настоящото изследване, учените отбелязват, че кокосовото масло и други средноверижни триглицериди наистина осигуряват най-голяма полза.

„В клетки от децата със синдром на Кокейн, преди това показахме, че застаряването е резултат от постоянно действащия механизъм за възстановяване на клетките,“ заяви изследователят Мортен Шейбай-Кнудсен. „Това изяжда ресурсите и кара клетките да остаряват много бързо. Затова се надяваме, че диета с високо съдържание на кокосово масло или подобни мазнини ще има благоприятен ефект, тъй като на мозъчните клетки се дава допълнително гориво и по този начин силата да поправят щетите.“

Силата на кокосовото масло

Предварителни данни показват, че кокосовото масло може също така да бъде мощно лечение за хора, които вече започват да страдат от ефектите на болестта на Алцхаймер. Това е, защото Алцхаймер изглежда влияе на способността на мозъка да обработва глюкоза, което води до глад, клетъчна смърт и влошени когнитивни симптоми. Увеличаване на количеството кетони в кръвта с ядене на кокосово масло, може да предостави необходимата енергия  на мозъка, за да се предотврати по-нататъшна клетъчна смърт.

В действителност, фаза I и Фаза II клинични проучвания показват, че мазнини, получени от кокосово масло, водят до подобрение в когнитивната функция на пациенти с болестта на Алцхаймер. За съжаление, компанията, подкрепяща изследванията, не иска да продължи с по-големите, по-скъпи проучвания от фаза III, необходими, за да се получи одобрение от Агенцията за храните и лекарствата (FDA). Вместо това, в момента компанията продава продукт „медицинска храна“, наречен Axona, който не е нищо повече от кокосови мазнини.

Тъй като проучването е било спряно предсрочно, мейнстрийм медицината все още не приема силата на кокосовото масло за забавяне или дори обръщане на увреждане от Алцхаймер.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *