(NaturalNews)

За най-малко две десетилетия диетите с ниска сол или без сол са били изтъквани като един от начините за върховно здраве, или най-малкото, най-добрият начин да се избегне хипертония и сърдечно заболяване. Възможно ли е да сме били подведени? Помните ли, когато се говореше, че яйцата също са лоши за вас? Истината е, че може да бъдете изправени пред по-сериозни рискове за здравето с диета с по-ниско съдържание на сол.

С всички ужасни предупреждения за солта в диетата ви ще предположите, че е имало изчерпателни изследвания в подкрепа на тази позиция. В действителност, има само едно! През 1997 г. проучването ЗАХВЪРЛЯНЕ-натрий има за цел да разбере дали безсолна диета може да помогне за контрол на хипертония. Участниците яли храна, богата на пресни плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и постни протеини, и резултатите са показали намалена хипертония, но дали солта е била ключовата липсваща съставка или нещо друго?

Имало е също значително намаляване на фруктозата! В бързането да докажат нещо изследователите напълно пренебрегват очевидното. Други изследвания и медицински факти са преминали дълъг път към доказване, че диета с високо съдържание на захар е много по-вероятно да доведе до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, отколкото солта.

Някой може да каже, че би било по-добре да караме безопасно, отколкото да съжаляваме после и да продължим да премахваме натрия или солта от храната си. Единственият проблем при този начин на мислене е фактът, че ниско ниво на натрий може да бъде също толкова вредно за вашето здраве.

През годините експерти и изследователи непрекъснато са разглеждали връзката сол/здраве и това, което са открили при изследването  може да ви изненада. Ниска сол или без сол в диетата може да доведе до по-високи нива на смъртност сред тези със сърдечно-съдови заболявания. От 1988 г. досега всички тези проучвания достигат до същото заключение, че няма връзка между ниското съдържание на сол и понижено кръвно налягане.

Видове сол

Какъв вид сол използвате е от по-голяма важност, отколкото количеството. Ако искате да работите към по-здравословна диета, промяната на вида на солта, която консумирате би могло да има по-голямо въздействие отколкото нивата, които консумирате. Готварската сол, това, което обикновено намирате в домовете, ресторантите и преработените храни, няма хранителна стойност. Тя не разполага с основни хранителни вещества и минерали, които правят солта добра за вас. Тя преминава през много процеси, преди да достигне на масата за вечеря. Сред тези процеси е изключително висока температура за сушене и добавянето на антислепващи и инхибиращи влагата химикали. Използване на здравословна сол, като Хималайска кристална, която претърпява минимална обработка и се е образувала далеч от индустриални замърсители, е по-добро решение, отколкото липсата на сол или диети с ниско съдържание сол.

Въпреки, че диетите с ниско или никакво ниво на натрий се насърчават до втръсване, науката не може да намери ясно доказателство, че този тип диета е от полза. Изненадващо много изследвания всъщност показват обратното! Солта има много ползи за здравето, включително контролиране нивото на водата, подпомагане здравето на сърцето, насърчаване на здравословна кръвна захар, намаляване на мускулни крампи, подобряване на либидото, намаляване на стареене и много повече.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Nate Curtis

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×