(NaturalNews)

След десетилетия на популярност, продажбите на диетични газирани имат спад за последните пет години, губейки около 6,8% в продажбите към края на 2013 година. Купувачите са изразходвали 7.8% по-малко за ароматизирани напитки с лимон и лайм и 7.2% по-малко за диетична кола. За да предотврати по-нататъшно влошаване, индустрията от $ 61 милиарда долара годишно, обмисля замяна на изкуствените подсладители като аспартам и захарин със стевия. Въпреки това, тъй като тенденцията към по-естествено ядене се увеличава по популярност, много от потребителите съобщават, че опасенията от химикалите, които се съдържат в диетичните напитки ги довели да преминат към вода или изстискване на сокове.

Промяна в навиците

Когато се среща с инвеститорите на дружеството през октомври, главният изпълнителен директор на PepsiCo Индра Нуйи отбелязва, че е налице „фундаментална промяна в навиците и поведението на потребителите.“ Тя казала също, че спадът в популярността на диетичните напитки, се случва по-бързо, отколкото се е очаквало първоначално от компанията.

Анализатори на индустрята отчитат, че низходящата тенденция вече се наблюдава от преди 10 години, но е станала по-бърза през последните няколко години, поради увеличаване броя на потребителите със здравно съзнание. Анализаторът Хестър Хеон от IBISWorld публикува проучване за употребата на газирани напитки в края на миналата година. Тя казва, че спадът в продажбите на диетичните газирани напитки може частично да се дължи на нарастващите опасения около обработените изкуствени подсладители.

Опасни химикали

През последните няколко години много от потребителите са станали наясно с факта, че много от техните цитрусово-ароматизирани газирани напитки съдържат забавител на горенето, известен като бромирано растително масло (BVO). Компаниите за напитки използват BVO, за да се засили цитрусовия аромат и да се предотврати плаването му на повърхността на напитката. Други вредни съставки, които ще намерите в много диетични напитки са аспартам, фосфорна киселина, изкуствен кофеин, ацесулфам калий и калиев бензоат, като това са само няколко, които ще назовем.

Индустрията да отговори с нови напитки

Нуйи казва, че нейната компания планира да отговори на променящите се навици на потребителите с линия от нови продукти през тази година. Тя казва: „Те нямат нищо против няколко калории, но искат естествени подсладители“.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *