(NaturalNews)

Нови изследвания показват, че пиенето на газирани диетични напитки кара хората да наддават на тегло и да развиват повече коремни мазнини, отколкото останалите. Коремните мазнини са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Тези мазнини, наречени висцерални мазнини, се намират между коремните мускули и кожата. Изследване показва, че хората, които пият диетични газирани напитки са развили три пъти повече коремни мазнини от останалите. Друго изследване открива, че чревната флора на хората, които пият изкуствено подсладени диетични напитки се променя, вероятно дължащо се на киселинността.

Изследвания върху диетични газирани напитки и наддаване на тегло

Изследването е проведено от Здравен научен център в Университета на Тексас в Сан Антонио с участници в изследването, които са живели в района. В изследването участват 749 души. Участниците са били над 65 години. Те са били разпитани за това какви видове газирани напитки са консумирали и колко често. Тези, които са пиели диетични газирани напитки са придобили 8,1 см коремни мазнини. Хората, които са пили диетични газирани по рядко са натрупали 4,6 см, а тези, които не са пили диетичните напитки са натрупали по-малко от 2 сантиметра. Тези, които вече са били с наднормено тегло са имали най-голямо наддаване на коремни мазнини. Една от причините, пиенето на газирани диетични напитки да увеличава наддаването на тегло е, че изкуствените подсладители понижават нивата на потискащия апетита хормон лептин. Лептинът е отговорен за казване на тялото ви, кога да спре да яде. Захарта предизвиква чувство за ситост, но изкуствената захар изпраща объркващи послания до мозъка, така че естественото съобщение да се спре да се яде се потиска. Когато хормонът, който управлява глада е потиснат, тялото може да продължи да жадува въглехидрати и други сладки неща.

Заключение на изследването

Изследването заключава, че нискокалорични и некалорични подсладители причиняват здравни проблеми. Те обозначават своите констатации като „поразителни.“ Съветът за Контрол на калориите не е съгласен с тези констатации и вярва, че използването на нискокалорични подсладители е от полза за загуба на тегло. Докато диетичните храни и диетични газирани напитки съдържат по-малко калории, отколкото продукти, подсладени със захар, мед или естествени видове подсладители, загубата на калории може да се компенсира от други фактори, като нараняване на чревната флора и изменения в хормоналната система, предизвикващи глад. За да сме здрави е важно да оставаме хидратирани и това също насърчава загуба на тегло. Пиенето на вода, особено чиста вода, е най-добрият начин да останем хидратирани.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Talya Dagan

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *