Продължавате да се въртите в леглото, дори ако сте направили всичко възможно да се успокоите и да заспите?

И преди и сега има проучвания, които предупреждават за опасностите от лишаване от сън, което например засяга 38 процента от британците, предимно жени на възраст между 35 и 44 години. Оказва се, че британците са най-зле в това отношение, според животозастрахователната компания Aviva, която изследва навиците за сън на хората по света.

Британците, както и всички други, които имат проблеми със съня, могат да се справят, като се обърнат към здравословна храна, която може да им помогне да заспят лесно и да се чувстват по-добре сутрин. Диетологът Рик Хей изброява някои храни, които са подходящи за сън.

  • Зелен, черен и бял чай – изследване показва, че аминокиселината L-theanine в зелен, черен и бял чай и зелен чай матча, може да помогне за понижаване на тревожността и за насърчаване на съня. Изследване от 2008 г. в Азиатско-тихоокеанския журнал на храненето анализира мозъчната активност на здрави възрастни и установява, че активността на алфа вълните се е повишила, след като са приемали L-theanine. Алфа вълните са мозъчни вълни, които ускоряват релаксацията. Друго проучване разкрива, че допълването на диетата с 400 mg L-theanine помага на момчетата с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) да спят по-добре и по-дълго.
  • Лайка – скромната лайка е чудесна за борба с възпалението, сърдечно-съдовите заболявания, диабет и обикновената настинка. Тя също така лекува рани. Малко известно, обаче е, че тя помага и за сън. Това е така, защото флавоноидите в лайката съдържат апигенин, който се свързва с мозъчните рецептори. Те повишават нивата на GABA невротрансмитер с успокояващ, седативен ефект. Малко проучване показва, че десет сърдечни пациенти са изпаднали в дълбока дрямка за 90 минути след пиенето на чай от лайка. Друго изследване разкрива, че лайката има хипнотични ефекти върху плъхове, лишени от сън. Хей добавя, че вдишването на етерично масло от лайка преди лягане има успокояващ ефект. Още едно проучване разкри, че вдишването на прах от лайка намалява кръвните нива на ACTH (адренокортикотропен хормон) при свръхактивните плъхове. ACTH е вещество, което повишава нивото на стресовия хормон кортизол.
  • Канела – Хей казва, че канелата помага на нервната система, като успокоява нивата на кръвната захар. Няколко проучвания показват, че канелата помага за намаляване  нивата на кръвната захар при диабетици с диабет тип 2. Хей казва, че това е важно за онези, които се събуждат в малките часове през нощта. Захарните им шпайкове се „събуждат“, когато нивото на кръвната им захар пада. Хей предлага малка купа овесена каша с канела преди лягане или малко канела в чай ​​от лайка.
  • Джинджифил – освен успокояване на стомаха, химическата съставка джинджерол в джинджифила, отпуска тялото и е добър циркулаторен тоник. Проучване, публикувано в списанието „Допълващи терапии в медицината“, установява, че приемането на добавка, съдържаща джинджифил (плюс други билки и плодове), намалява времето, необходимо за заспиване. Изследване от 2010 г., публикувано в списанието Bioorganic and Medicinal Chemistry, показва, че джинджифилът може да се свърже с мозъчния серотонин и да победи безпокойството.
  • Женско биле – изследване на мишки, през 2012 г., публикувано в списание Bioorganic Medicine and Chemistry, разкрива, че gabrol, флавоноид, открит в Женско биле, може да помогне за активирането на отпускащи алфа вълни, което води до по-дълбок, по-дълъг сън.
  • Маракуя – съставката harman в плода маракуя има хипнотичен, седативен ефект, който намалява безсъние и тревожност. Също така насърчава дълбок сън.

Не е нужно да прибягвате до хапчета за сън, за да получите достатъчно време за сън. Всичко, от което се нуждаете, са естествени храни и приятно за сън място, което може да ви подкани по-бързо в „страната на сънищата“.

 

Автор: Jessica Dolores

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×