Динята е един от най-популярните летни плодове, както на Изтока, така и на Запада.

Дините се състоят от около 92 процента вода и много хора мислят, че те не са толкова хранителни, колкото плодове, като ябълки, банани и круши. Макар да е вярно, че дините съдържат по-малко важни витамини и минерали, в сравнение с повечето плодове, те са много по-богати на важни съединения – съединения, които са добре познати заради техните значителни ползи за здравето.

Четири причини да обичаш диня

Отличен източник на ликопен – От всички съединения, открити в динята, може би най-значителен е ликопенът. Този ярко червен каротин, който веднъж е смятан за присъщ само на доматите, е добре проучен по отношение на неговите сърдечно-съдови ползи. Едно проучване, публикувано в PLoS One през юни 2014 г., констатира, че добавки с ликопен биха могли да подобрят ендотелната функция при пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Друго проучване, публикувано през предходната година в Европейския вестник Cardiovascular Nursing, открило, че по-висок прием на хранителнен ликопен може да намали вероятността за сърдечна недостатъчност. Проучването още констатира, че повишен прием на натрий може да се противопостави на антиоксидантните свойства на ликопена, което предполага, че ликопен трябва да бъде получен от цели храни, а не от преработени храни.

Богат на цитрулин – Друго невероятно съединение, открито в динята е цитрулинът, аминокиселина, която се преобразува в аргинин. Според изследване, включено в The Journal of Sexual Medicine през октомври 2013 г., добавки с цитрулин може да подобрят еректилната функция при плъхове, страдащи от еректилна дисфункция. Аргининът също подкрепя мъжката плодовитост и често се рекламира като афродизиак и за двата пола.

Подобно на ликопена, цитрулинът и аргининът също стимулират сърдечно-съдовата функция. Например, в изследване, публикувано в списанието The Journal of Nutrition през 2007 г. се установява, че аргининът може да намали кръвната захар, мазнини, както и нивата на холестерол в човешки и животински субекти. Освен това, тъй като е доказано, че цитрулинът стимулира циркулацията на кръвта, той също може да помогне за лечение на високо кръвно налягане – един от най-честите медицински проблеми.

Хидратира тялото – Данните, предоставени от Panhandle Health окръг Айдахо, показват, че около 75 процента от американците са хронично дехидратирани – сериозно състояние, което е довело до широко разпространената умора, неизправност на бъбреците и повече. Дините не трябва (и не може) да бъдат заместител за чистата питейна вода, но яденето на повече от тези воднисти плодове със сигурност може да помогне да се хидратира тялото и да ни предпазят от симптомите, свързани с дехидратация.

Високо съдържание на витамин C – Една чаша диня, нарязана на кубчета, ни снабдява с приблизително 21 процент от препоръчваната дневна доза от витамин C. Освен, че ни пази от дегенеративни заболявания, като рак и артрит, този уважаван антиоксидант ни помага за производството на колаген (структурната основа на нашата кожа) и така предпазва кожата от стареене.

За максимален прием на ликопен и цитрулин, най-добре е дините да се консумират когато са обелени и пресни. Опитайте се да избягвате безсеменните дини, ако е възможно; въпреки че повечето от ползите на плода се крият в неговата маса, динените семки са изненадващо добър източник на витамини, протеини, мазнини, магнезий и витамини от група B.

 

Автор:  Michael Ravensthorpe

Източник: http://blogs.naturalnews.com/watermelon-king-summer-fruits/

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×