(NaturalNews)

Ако сте любител на доматите, независимо дали ги нарязвате за салата, ядете ги цели като сочна лека закуска или ги готвите за сос, можете да сте сигурни, че в допълнение към насладата на техния страхотен вкус, повишавате цялостното си здраве. Проучвания показват, че доматите се борят с образуването на свободни радикали (известни, че причиняват рак), намаляват шансовете ви за рак на дебелото черво и простатата, и дори намаляват кръвното ви налягане!

Нека да разгледаме многото начини, по които доматите могат да ви направят по-здрави.

Доматите са пълни с антиоксиданти – и това е страхотна новина за хората, преследващи здравето!

Антиоксидантите са вещества, които потискат оксидацията, а това може да предотврати или забави някои видове увреждане на клетките. Нещо повече, доматите са пълни с тях!

В проучване, публикувано в списание Molecular Nutrition & Food Research, е установено, че „Редовната консумация на домати е свързана с понижен риск от хронични дегенеративни заболявания. Епидемиологични данни потвърждават наблюдаваните здравни ефекти, дължащи се на наличието на различни антиоксидантни молекули като каротеноиди, особено ликопен, аскорбинова киселина, витамин Е и фенолни съединения, по-специално флавоноиди.“

Ликопенът в доматите – друг фантастичен усилвател на здравето

Доматите са супер-богати на ликопен. Пигмент каротеноид в доматите  е нещото, което им придава красивия, тъмночервен цвят. Ликопенът е чудесен за здравето на костите, а също може да играе решаваща роля за предотвратяване на рак на простатата, белия дроб и рак на стомаха.

Наслаждавайте се на вкусни домати за помощ при понижаването на кръвното налягане

В двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано в American Heart Journal, е демонстрирано, че краткосрочно лечение с богат на антиоксиданти екстракт от домати може да намали кръвното налягане при пациенти с клас-1 хипертония!

Участниците в проучването първо са били на плацебо за период от четири седмици, последван от осемседмичен период на лечение с екстракт от домати – 250 мг Lyc-O-Mato – и контролен период от четири седмици с плацебо. Резултатите? Систоличното и диастоличното кръвно налягане са намалели по време на периода на лечение, докато не са показани промени в кръвното налягане в периодите на плацебо.

Така че вземете малко вкусни, сочни домати и започнете да готвите – в края на краищата, това е за вашето здраве!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *