жена-здравословна-салата

Опакованите, предварително измити зеленчуци са чудесно улеснение за онези от нас, които са твърде заети да подготвят здравословните си ястия. Те предлагат плодовете и зеленчуците, богати на витамини и минерали, в удобен пакет – как да не ги обичате? Е, за съжаление, тук се крие и проблемът. Предварително опакованите плодове и зеленчуци са удобни, но дали са здравословни, колкото пресните такива?

Какво е загубено?

Краткият отговор: Зависи. Дългият отговор: Всичко зависи от редица фактори, които се отнасят до подготовката и продажбата им.

Опакованите, предварително измити спанак и кейл са добри примери за това. Тези зеленчуци винаги се измиват, преди пакетиране, за да се изчистят от мръсотия и буболечки. Въпреки че миенето е добро за почистването им, то отстранява и витамините С и В, както и фолиевата киселина. Това са водоразтворими витамини, което означава, че те се разтварят във вода. Освен това прекомерното измиване може да увреди повърхността на спанака и кейла. Това може да доведе до извличане на хранителни вещества или до окисляване, като и двете имат потенциала да ускорят скоростта на загуба на хранителни вещества.

Нарязването на зеленчуците може да осигури друга възможност за окисляване. Оставянето на салатите да престояват твърде дълго може да направи същото, особено, ако са съставени от зеленчуци като спанак. Всъщност, едно изследване показва, че опаковният спанак може да загуби около 47% от фолиевата си киселина след осем дни в хладилника.

В допълнение към влагата и кислорода, също така е известно, че светлината и топлината предизвикват отрицателни промени във витамин С и В витамини. Поради това някои зелени салати, които са били изложени на светлина или подложени на топлина, не са толкова здравословни, колкото са били първоначално.

Какво не се губи?

Не всички хранителни вещества, обаче, са толкова крехки. Желязо, калций и витамини А, Е и К са достатъчно стабилни, за да издържат на добро измиване. По същия начин, зеленчуци като кресон и маруля могат да поддържат по-голямата част от хранителното си съдържание дори след като са били охладени в продължение на дни.

Интересното е, че рязането на някои видове зеленчуци може да повиши тяхното хранително съдържание. Марулята, пащърнакът и целината повишават производството на полифеноли, когато се режат. Това е така, защото полифенолите служат като отбранителна мярка за тези зеленчуци: техният горчив вкус ги прави неподходящи за животните. Полифенолите са биоактивни съединения, за които е известно, че имат разнообразни ползи за здравето, вариращи от това, че действат като противовъзпалителни средства за защита на сърцето.

Освен това много зеленолистни зеленчуци са опаковани в опаковки с модифицирана атмосфера. Този процес удължава срока на годност на храните чрез изваждане на атмосферния въздух и замяната му със смес от защитни газове. Отсъствието на кислород не само запазва хранителните продукти в прясно състояние, но и подобрява задържането на хранителните вещества.

Всичко зависи. Предварително опакованите салатни зеленчуци са най-здравословни, когато се консумират възможно най-скоро. Марио Ферузи, професор по хранителни науки и хранене в Държавния университет в Северна Каролина, обяснява: „Мисля, че има типична загуба на качеството и загуба на хранителни вещества, която се случва от прибиране на реколтата до консумация. Има и стъпки между тях, които да ги направят по-добри или по-лоши.“

„Ако си представите, например, прясна маруля, която е скъсана…  измита… и изложена на кислород, светлина и влага, ако се пръска с вода, за да остане студена и свежа, тогава има значителна загуба на хранителни вещества, която се увеличава с всеки изминат ден. “

Нищо не е по-добро от прясната салата /директо от градината/, но можете  да се храните и с предварително опакована салата от любимия ви супермаркет, но се уверете, че сте проверили датата на опаковане и я яжте възможно най-скоро.

 

Автор: Frances Bloomfield

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×