(NaturalNews)

Докато растем, нашите майките ни молят „изяж си плодовете и зеленчуците.“ Вие вероятно сте израснали със същите ценности и винаги сте знаели, че плодовете и зеленчуците са добри за вас.

Чрез по-добри и по-задълбочени изследвания започваме да научаваме повече и повече за това колко добри са те за нас.

Да вземем най-новите научни изследвания върху ползите за здравето от домати. Нова информация показва, че богата диета на домати може значително да намали риска от получаване на инсулт, открито от учени във Финландия.

Според Би Би Си, финландските изследователи са наблюдавали въздействието на ликопена – яркочервен химически елемент, който се среща естествено в домати, дини и чушки. В проучване, включващо 1031 мъже с висок риск, се установява, че хората с най-много ликопен в кръвта са с най-малка вероятност да получат удар, казват учените, които са публикували разкритията си в списание Неврология.

Един или няколко домата на ден

Националната Асоциация по Инсулти казва, че ударите убиват два пъти повече жени на година, отколкото от рак на гърдата. Но други изследвания показват, че мъжете са с по-голяма вероятност да умрат от инсулт или да развият сериозно усложнение от мозъчен инсулт в сравнение с жените.

След финландското проучване Би Би Си заяви, че Асоциацията за Инсулт на Великобритания призовава за повече изследвания за откритията.

„Всички ние знаем, че яденето на много плодове и зеленчуци е добро за нашето здраве. Това изследване показва, че антиоксидант, който се намира в храни като домати, червени чушки и пъпеши може да помогне за понижаване на риска ни от инсулт“, каза д-р Клеър Уолтън, директор по комуникации на изследователската група.

„Въпреки това, тези изследвания не трябва да възпират хората от ядене на други видове плодове и зеленчуци, тъй като всички те носят ползи за здравето и остават важна част от основната храна. Необходими са още изследвания, за да ни помогнат да разберем защо специално антиоксиданти, намерени в зеленчуци като домати, могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт,“ добавя Уолтън.

Изследователски методи и методология

Изследователите стигат до изводите си след проследяване на кръвните нива на ликопен на участниците, които са измерени в началото на изследването и се проследяват през следващите 12 години.

Участниците са били разделени в четири групи, в зависимост от нивата на ликопен в кръвта. 25 от 258 мъже в ниско-ликопеновата група претърпели инсулти в сравнение с 11 от 259 мъже в групата с високи нива на ликопен.

Изследователите заключават, че рискът от инсулт е намален с 55 процента при диета, богата на ликопен.

„Това проучване увеличава доказателствата, че богата на плодове и зеленчуци диета е свързана с по-нисък риск от инсулт“, каза водещият автор д-р Джуни Карпи, PhD, от Университета на Източна Финландия в Куопио.

„Резултатите подкрепят препоръката, че хората, получаващи повече от пет порции плодове и зеленчуци на ден, вероятно значително ще намали броя на ударите в световен мащаб, според предишни изследвания“, казва той.

В допълнение, изследователите проверяват и кръвните нива на антиоксиданти, алфа-каротин, бета-каротин, алфа-токоферол и ретинол „, но не откриват връзка между кръвните нива и риска от инсулт,“ докладва Дейли Телеграф.

Предишни изследвания установяват, че хранително вещество, съдържащо се във варените домати, забавя и дори  убива клетки на рак на простатата в лабораторни условия. Това изследване също свързва ликопена с по-добри резултати.

„Показано е, че тази проста химическа реакция настъпва при концентрации на ликопен, които лесно могат да бъдат постигнати от яденето на преработени домати“, каза д-р Мридула Чопра от Университета в Портсмут, водещият учен на изследването, който по-късно подчертава, че резултатите са предварителни.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *