(NaturalNews)

Много от нас знаят, че зеленият чай има много невероятни, научно подкрепени ползи за здравето (особено по отношение на превенция на рак). Добавете още една полза в списъка! Едно ново проучване от Университета в Базел, което бе публикувано в списание Психофармакология, демонстрира първия известен пример за това как екстракт от зелен чай може да повлияе на когнитивните функции, като например работната памет! Това са вълнуващи и обещаващи резултати, защото те биха могли да бъдат включени в лечението на деменция и други нервно-психически разстройства!

Изследването

Това, което прави изследването специално, е че то е първото, което помага да се обяснят когнитивно-повишаващите ефекти на зеления чай чрез определяне на основните нервни механизми. Изследването е проведено върху участници от мъжки пол, които са консумирали безалкохолна напитка, съдържаща екстракт от зелен чай, преди решаването на задачи за паметта. След това учените са били в състояние да анализират как се отразява това на мозъчната активност чрез магнитен резонанс (MRI) и са установили, че нервните връзки между париеталния и фронталния кортекс на мозъка са увеличили свързаността!

Това е довело до по-добро изпълнение на упражненията; мъжките участници, които  са пили зелен чай са представили по-добри резултати на задачите за памет. „Нашите резултати показват, че зеленият чай може да повиши краткосрочната синаптична пластичност на мозъка“, казва проф. Стефан Боргуард, член на изследователския екип. Това би могло да доведе до използването на екстракта от зелен чай, като естествено лечение за когнитивни разстройства като деменция!

Други ползи за здравето на великия зелен чай

Предишни изследвания върху зеления чай, публикувани в Списание по земеделска и хранителна химия е показало, че катехините (антиоксиданти) в зеления чай могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на очите, като в действителност са в състояние да проникнат в очната тъкан и да предлагат своите значителни ползи. Преди това не е било известно дали тези вещества в действителност могат да проникнат в очната тъкан и да спомогнат за защита срещу заболяване на очите!

Друга голяма полза от зеления чай е превенция на рак. Проучване от 2010 г., проведено от Медицинския Университет в Чунг Шан в Тайван показало, че сред непушачите, хората, които пият най-малко една чаша зелен чай на ден са били с пет пъти по-малка вероятност да развият рак на белите дробове. Хипотезира се, че това се дължи на защитните сили на полифенолите в зеления чай!

Заключение

Зеленият чай е наистина невероятен – от помагане за предотвратяване на рак до подобряване на работната памет. Всички ние можем да се възползваме от пиенето на повече от тази прекрасна напитка! Най-новото изследване от Университета на Базал е обещаващо за бъдещи изследвания, защото отваря възможности, че повишената свързаност между фронталните и париетални мозъчни региони, причинена от екстракт от зелен чай може да доведе до по-добри природни лечения за деменция и други когнитивни увреждания!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. Anderson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×