(NaturalNews)

Телевизията има лоша репутация сред мислещите за здравето си хора, и за това си има добра причина. Това устройство за телевизионно предаване на информация, което може да се използва за обогатяване  културата на нашата планета, отдавна се използва от егоистични корпорации за насърчаване на нездравословни продукти и токсични еквиваленти. Това не е никъде толкова очевидно, колкото в света на рекламите, където почти всяка неестествена храна, която можем да си представим, се рекламира на семейства като нещо желателно и полезно.

Като се има предвид агресивността, с която тези продукти се лансират на нашите семейства, не е изненадващо, че все повече и повече появяващи се изследвания започват да свързват точките между излагането на телевизия и модели на нежелано ядене и пиене. Най-новото от тези проучвания, публикувано в Априлския брой на Междунараден Журнал по Обществено Здраве от 2013г., доказва очевидната, но значима връзка между гледането на телевизия и потребление на безалкохолни при деца.

‘Ясна връзка’

За проучването изследователския екип – начело със Стина Олафсдотир от Университета на Гьотеборг в Швеция – оценява навиците на хранене и гледане на телевизия на 1733 шведски деца на възраст между две и четири години. Голяма част от информацията идва директно от родителите на децата, които бяха помолени да попълнят подробни въпросници за начина на живот на техните деца.

Данните показват, че приблизително един на всеки седем родители активно се опитва да ограничи излагането на децата си на телевизионни реклами, както и, че децата на тези родители  най-малко вероятно са жадували за безалкохолни и други сладки напитки. Децата, които са били изложени на повече телевизия, обаче, често искат – и консумират – големи количества безалкохолни напитки.

„Децата, които са гледали повече телевизия са с по-голяма вероятност да пият тези напитки“, казва Олафсдотир. „В действителност, всеки допълнителен час пред телевизора увеличава вероятността от редовната консумация с 50 процента. Подобна връзка е открита и за общото време пред екрана.“

В последвало проучване, екипът на Олафсдотир също открива ‘ясна връзка’ между излагането на децата на хранителни реклами по телевизията, и вероятността да консумират сладки напитки редовно.

„Резултатите засилват предположението, че е възможно да се повлияят хранителните навици на децата чрез техните телевизионни навици“, заключват авторите на изследването.

Източник: http://www.naturalnews.com/041077_television_children_soda.html#ixzz2YP4TIB7J

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×