(NaturalNews)

Специалисти по храненето от Вашингтон обявиха наскоро съществената роля на кедровите ядки за осигуряване на здраве, освен използването им като ароматизиращи съставки в средиземноморската и италианска кухня. Резултати от серия от независими научни анализи и техните компоненти показват, че популярната подправка е пълна с витамини, минерали и други хранителни вещества.

Сред многото ползи за здравето, които могат да бъдат получени от достатъчно количество кедрови ядки в диетата са: антиокислителни свойства срещу стареене; повече енергия за ежедневните дейности; засилен имунитет към болести; добро зрение; здрави кости и храна, за да се чувствате добре. Освен това, научните изследвания сочат, че съдържанието им на мазнини е добро за сърцето и че яденето на тези ядки улеснява отслабването, насърчава нормалното кръвообращение и е добро за нервната система.

Хранително съдържание на кедровите ядки

Експерти в природната медицина, включително и педагозите д-р Майкъл Мъри и д-р Джоузеф Пизорино, твърдят, че сто грама от Европейските кедрови ядки, наречени (Pignoli) доставят 24 грама протеин. Това е най-високото количество сред ядките и семената. Ядките също са отличен източник на витамини А, В1, В2, В3, С, D и Е, мед, желязо, магнезий, манган, молибден, калий и цинк. Европейският сорт също съдържа по-малко мазнини в мононенаситенa форма, фибри и въглехидрати, отколкото американските видове кедрови ядки, наречени (pinons). Тези ядки съдържат още лутеин, пиноленова киселина и свободни радикали.

Здравословни ефекти на витамините и хранителните вещества в кедровите ядки

Протеините помагат за изграждане, възстановяване и поддържане на телесните тъкани и са основен компонент на мозъка, косата, ноктите, нервите, други вътрешни органи и кожата. Една чаша кедрови ядки доставя половината от дневната нужда на организма от протеини. Междувременно, витамин Е е антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, ускоряващи процеса на стареене. Като антиоксиданти, кедровите ядки също защитават клетките и клетъчната мембрана от липидна пероксидация от действието на реактивни кислородни видове.

Витамините А и В1, заедно с ксантофил и лутеин, намиращи се в кедровите ядки, допринасят за добро зрение. Витамин В1 подпомага за развитие на по-здрави нерви и нормализира сърдечния ритъм. Също така служи за засилване на енергията и паметта, поддържане на мозъка, облекчаване на стреса и борба с инфекции. Витамините B2, B3 и пиноленовата киселина в кедровите ядки, са от съществено значение за обмяната на веществата и разграждането на мазнините за загуба на тегло. Витамин C е отличен за засилване на имунитета срещу инфекции.

Желязото в кедровите ядки върши чудеса за кръвообращението и нервната система. Освен това, мононенаситените мазнини в тези ядки са добри за сърдечното здраве, борят се с коремните мазнини и намаляват нивата на кръвния холестерол.

Остатъкът от хранителни вещества, присъстващи в кедровите ядки, завършва една балансирана диета за здраве и благосъстояние. Между другото, най-добрите производители на кедрови ядки са Испания и Италия, но чудните ядки са широко разпространени.

В заключение: кедровите ядки – не са типичните ядки, които ядем

Като цяло кедровите ядки са здравословна почивка от повечето стереотипни хранителни ядки. Те са пълни с витамини и минерали, които карат системата ви да работи. Наистина, кедровите ядки са едни от малкото фини ядки, които не бихте искали да пропуснете за здравословна диета!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×