(NaturalNews)

Въпреки че за лука често се мисли като храна, която насълзява очите при рязане или за нещо, което временно прави дъха неприятен, неотдавнашно откритие, представено от Обществото на Ендокринолозите разкри, че това е суперзвездна здравословна храна с потенциал да подобрява нивата на холестерола и кръвната захар.

Подробностите са били представени на 97-ата годишна среща на обществото в Сан Диего, Калифорния, където са били обяснени проучвания, свързани с ползите от екстракта на кромид лук, Allium cepa. Експертите описват как екстрактът се дава на серия от субекти с диабет, включително мишки с диабет и без диабет. След това е сравнено с контролните групи от мишки, които не получават екстракта.

Екстракт от лук и неговият потенциал за хора с диабет

Изследователите открили, че когато получават две дози екстракт от лук (400 и 600 мг/кг на ден), диабетните мишки са имали намаляване на техните нива на кръвна захар на гладно с 50 на сто и 35 на сто, съответно. Това е било спрямо началните им  нива преди изследването, когато мишките все още не са получили екстракта от лука. Открито е също, че екстрактът намалява нивата на общия им холестерол.

„Той има потенциал да се използва за лечение на пациенти с диабет“, казва водещият изследовател Антъни Оджие, MBBS (MD), MSc, от Университета Делта Стейт в Абрака, Нигерия.

Това откритие подсилва други предишни проучвания. Например, през 2009 г. вестникът „Лечебна храна“ публикува техните открития, включващи проучвания с плъхове с диабет. Освен да им дават екстракт от лук, изследователите са им давали също и екстракт от чесън, и двата от които са открити, че играят роля в намаляването на концентрацията на глюкоза в плазмата, както и телесното тегло.

Здравните ползи от лукa могат лесно да бъдат получени от хората. Оджие обяснява, че лукът, използван в тяхното изследване произлиза от луковата глава, която може да бъде намерена на местни земеделски пазари или супермаркети.

Яжте повече лук, за да се борите с инфекции, рак и други

Редовното ядене на лук може да направи чудеса за здравето. Той се счита за важен източник на полифеноли и флавоноиди, както и диетични фибри, фолат, калий и магнезий.

Яденето му също е свързано с всичко, от борба с бактериални инфекции (предимно тези от устата, като заболяване на венците и такива, които водят до кухини), до отблъскването на някои видове рак. Дори е бил свързан с поддържане на възпалението под контрол, благодарение на своя флавоноид антиоксидант, кверцетин. Състояния, като ревматоиден артрит или алергично възпаление на дихателните пътища, могат да се контролират чрез поглъщане на повече от тази полезна съставка.

Според сайта World’s Healthiest Foods, „Колоректален рак, рак на ларинкса и рак на яйчниците са видовете рак, при които рискът се намалява с приемането на умерени количества лук. „В такива случаи се препоръчва прием на около половин глава лук дневно на индивидуална основа.

Начини да се наслаждавате на повече лук в ежедневната си диета

Включването на лук в диетата е лесно, тъй като има много начини да му се насладите. Доста очевиден начин да се яде повече лук е добавянето му в салати. Но също може да се добавя към супи; хранителните му вещества не се загубват в този случай, а по-скоро се разпръсват из супата по време на процеса на готвене.

Лукът може да се добавя също и към зеленчуци, за да засили техния аромат. Може също така да се смесва с пюре от авокадо за създаване на здравословно гуакамоле или сос за топене с допълнителна жизненост.

Само не забравяйте да съхранявате лука правилно; той трябва да се съхранява при стайна температура, далеч от ярка светлина и да е на място, което получава адекватни нива вентилация. Зеленият лук, обаче, е изключение, тъй като трябва да се съхранява в хладилник.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lilley

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×