Корен-Джинджифил

(NaturalNews) Джинджифилът съдържа съединение, което е до 10000 пъти по-ефективно от лекарства за химиотерапия при убиване на ракови стволови клетки, които правят злокачествените тумори така опасни, според проучване, публикувано в списание PLoS.

Химикалът, известен като 6-shogaol, се получава, когато корените джинджифил се изсушат или варят. Изследователите са открили, че 6-shogaol е активен срещу ракови стволови клетки при концентрации, които са безвредни за здравите клетки. Това е драстично различно от конвенционалната химиотерапия, която има сериозни странични ефекти, най-вече защото убива както здравите, така и раковите клетки.

Клетките, отговорни за 90 процента от раковата смърт?

Подобно на другите стволови клетки, раковите стволови клетки притежават способността да се диференцират в различни клетъчни типове. В случая на рак, стволовите клетки се диференцират в различни злокачествени клетки, които образуват туморна колония. Въпреки, че те съставляват по-малко от 1% от клетките в даден тумор, стволовите клетки са непроницаеми за почти всички известни или експериментални химиотерапевтични средства. Тези клетки също са в състояние да се възпроизвеждат неограничено, и са способни да се отцепват от тяхната произходна колония, за да започнат нови тумори другаде. Те са ключови участници в процеса на метастаза, който е отговорен за 90% от смъртните случаи, свързани с рака.

Упорството на раковите стволови клетки също обяснява защо рака може да се появява отново, дори след привидно успешно унищожаване на тумора чрез химиотерапия, лъчетерапия или операция.

„Раковите стволови клетки представляват сериозна пречка за лечението на ракови заболявания, тъй като те могат да бъдат отговорни за лоша прогноза и рецидив на тумора,“ пишат изследователите. „За да добавят дори повече към мизерията, много малко химиотерапевтични съединения показват обещание за убиване на тези клетки.“

Унищожава раковите клетки на много фронтове

Изследователите открили, че 6-shogaol се насочва към ракови стволови клетки на гърдата по различни пътища, включително намалявайки експресията на повърхностни маркери, променяйки клетъчния цикъл, за да се повиши степента на клетъчна смърт, инхибирайки образуването на тумор, директно индуцирайки програмирана клетъчна смърт, и мощно отравяне на ракови стволови клетки (цитотоксичност).

След това изследователите сравняват цитотоксичността на 6-shogaol срещу човешки ракови стволови клетки на гърдата с тази на широко използвано химиотерапевтично лекарство таксол. Те открили, че докато таксол показва цитотоксичност в едномерен лабораторен модел на рак („монослой“), то не показа почти никакъв ефект в триизмерен („сфероид“) модел, който сега се смята, че е по-точен модел на ракови тумори от реалния свят. 6-shogaol, обаче, е бил ефективен както в монослойни така и сфероидни модели.

След това изследователите се увеличили концентрацията на таксол до 10000 пъти, но тя все още не е показала ефективност в сфероидния модел.

„Таксол, въпреки че е бил много активен в монослойни клетки, не показва активност срещу сфероидите дори при 10 000 пъти по-висока концентрация в сравнение с 6-shogaol,“ пишат изследователите.

Обещанието на лекарствата на базата на храна

Фактът, че 6-shogaol се намира в широко консумирана човешка храна е обещаващо за профила му на безопасност, отбелязват изследователите.

„Диетичните съединения са добре дошли възможности за човешки болести, поради тяхната изпитана приемливост от човешки тела“, пишат те.

Друг химикал на базата на храна, който е показал обещание срещу ракови стволови клетки е фенетил изотиоцианат (PEITC). Този химикал се получава от реакцията на съединение и ензим, които се срещат в кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле. Тази реакция действително се извършва само когато зеленчуците са дъвчат, което означава, че яденето на кръстоцветни зеленчуци излага човешкото тяло на PEITC.

Според прессъобщение от май 2015 изследователи от Университета на Южна Дакота -Отдел по здраве и хранителни науки, PEITC е бил успешен при умъртвяване ракови стволови клетки на шийката на матката. Концентрациите, използвани в проучването са всъщност постижими само от храна, богата на кръстоцветни зеленчуци, заявяват изследователите. Зеленчуците с най-висок PEITC потенциал са кресон (watercress) и земен кресон (land cress).

Това изследване показва, че PEITC, и вероятно диета, богата на кръстоцветни зеленчуци, може да помогне за предотвратяване или възстановяване от рак.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

2 thoughts on “Естественият джинджифил е до 10000 пъти по-ефективен от лекарства за химиотерапия за лечение на рак, показва изследване”
  1. Експерименталните аманитин, ореланин и болесатин са най-перспективните средства срещу рака. Доказано е, че убиват и стволовите клетки, като нарушават синтезата на РНК и белтъци.

Напиши коментар

Добави обява

×
×