Раните от изгорено трябва да се адресират незабавно, за да се предотвратят инфекции и да се предложи облекчение на пострадалия. Но когато нямате достъп до спешна медицинска помощ, можете да лекувате леки или умерени изгаряния с помощта на домашните средства, описани по-долу.

Основи за лечение на рана

При лечение на изгаряния първо трябва да охладите раната с течаща вода за около 10 до 15 минути за най-добри резултати. Ако нямате достъп до чиста, течаща вода, потопете изгорялата зона в хладка вода.

Никога не използвайте лед върху изгоряла кожа. Увредената кожа е травматизирана и използването на лед върху кожата на пациента ще свие кръвоносните съдове и ще намали кръвообращението до област, която отчаяно се нуждае от нея.

Изгарянията, особено тежките, трябва да се лекуват от медицински експерти. Но когато имате достъп само до ограничени медикаменти или ако изгарянето е незначително, тези естествени средства ще свършат работа в краен случай.

Алое вера

Като сочно растение, алое вера има някои дебели и месести части. Тези вискозни части позволяват на алое вера да задържа вода в естествената си среда. Алое вера обича топъл климат, но може да се отглежда успешно на закрито в саксии.

Според проучванията, алое вера помага да се поддържат влажни условия в увредената кожа. Това растение е противовъзпалително и насърчава по-бързото оздравяване. Освен това, алое вера подпомага циркулацията и потиска растежа на бактериите.

Успокояващото алое вера е важно средство, защото е много лесно за употреба. Просто изрязвате листо, изтъргвате лигавото месо от листото, след това го нанесете на изгореното. Прилагайте отново алое вера няколко пъти дневно, с или без превръзка, покриваща изгарянето.

Овесена каша

Използвайте овесена каша за облекчаване на сърбеж, който може да възникне, когато изгарянето започне да заздравява. Пригответе хладка баня, след това добавете чаша сурово овесено брашно във водата.

Помогнете на пациента да влезе във ваната, която може да е хлъзгава заради овесената каша. Оставете пациента да се накисне в овесената вана за около 10 до 20 минути, така че върху кожата му да остане тънко покритие от овесена каша.

Суров, непреработен мед

Медът, обичайно средство при различни видове рани, се използва и за лечение на изгаряния. Най-добре е обаче да се използва
необработен, суров мед, тъй като запазва антибактериалната си активност и хидратиращи свойства.

Следвайте стъпките по-долу, за да използвате мед като средство за изгаряне:

  • Охладете изгорената зона с течаща вода, след това нанесете щедро количество мед върху изгорялата кожа.
  • Нанесете малко мед на водоустойчива превръзка, така че да не се придържа към кожата на пациента. Покрийте цялата площ.
  • Превръзката върху изгорялата кожа може да започне да се запълва с течност, изтичаща от раната. Това ще изисква редовни, чести промени на превръзката, за да се поддържа раната чиста.
  • Ако сте използвали кухненско фолио върху изгорялата зона, оставете го така през първите 48 часа, след това проверете и добавете повече мед към увредената кожа. След 48 часа покрийте изгорената зона наново, за още 48 часа. Повторете тази стъпка поне за 8 до 10 дни.
  • Не премахвайте и не измивайте меда от изгорялата зона за първите 20 дни или по-рано, ако раната вече е заздравяла.
  • Когато прилагате мед, уверете се, че той се простира по ръбовете на изгарянето, за да предотвратите излагането на въздух, докато оздравяването приключи. Не забравяйте, че дори въздухът съдържа бактерии, които могат да заразят раната.

Хамамелис

Можете да използвате Хамамелис, за да направите охлаждащ компрес за изгаряния. Екстрактът от Хамамелис съдържа танини и тези химикали могат да спомогнат за облекчаване на възпалението и да успокоят изгарянията от първа степен. Нанесете го директно върху кожата, за да намалите подуването, да възстановите повредената кожа и да предотвратите инфекция.

Когато настъпи бедствие, използвайте тези естествени средства за борба с леки изгаряния.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *