Пародонталното заболяване, наричано още пародонтит, е сериозно състояние, което може да се превърне в предшественик на други заболявания като сърдечни заболявания, диабет, респираторни проблеми и рак. Статия, публикувана на сайта NaturalHealth365.com, обсъжда как витамин С и кверцетин могат да се използват като решение на това заболяване.Витамин С е широко известен с благоприятните си ефекти срещу възпаление и инфекция. Самото хранително вещество може да подобри здравето на венците и тъканите. Въпреки това, комбинирането му с флавоноиди като кверцетин може да доведе до още по-мощен ефект. Както витамин С, кверцетинът съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Приемането на комбинация от витамин С и кверцетин може да намали възпалението и да поддържа венците по-ефективно, отколкото приема само на витамин С.

Това е доказано в проучване, публикувано през 2012 г., в което изследователи набират 60 здрави мъже на възраст между 19 и 23 години, за да сравнят ефектите само на витамин С, само кверцетин, комбинация от двете или плацебо. Участниците са наблюдавани в продължение на осем седмици.

Резултатите показват, че тези, които приемали комбинацията от витамин С и кверцетин, са имали 50 до 60% подобрения във възпалението и клетъчното здраве в сравнение с подобрението от 35 до 47% в други групи. Учените казват, че този ефект може да се дължи на способността на витамин С да поддържа и регенерира кверцетин в организма. В допълнение, витамин С изглежда подобрява и увеличава антиоксидантните свойства на кверцетин и повишава неговата бионаличност.

Заедно тези две ключови добавки могат да дадат по-мощен ефект срещу възпаление и увреждане на клетките, намалявайки риска от сърдечни заболявания, диабет, респираторни проблеми, рак и преждевременна смърт.

Освен от хранителни добавки, можете да получите витамин С от храни, като например сливи какаду, ацерола, лют червен пипер, люти чушки, сладки жълти пиперки, черна френска мащерка, мащерка, магданоз, спанак, лимони, личи, американски лимон, папая, ягоди и портокали. Можете също така да получите кверцетин от храни, като каперси, лук, бъз, зеле, орехи, плодове от арония, боровинки, аспержи и горски плодове.

Какво причинява пародонтоза?

Пародонталното заболяване или заболяването на венците е инфекция на тъканите на венците и костите около зъбите. Една от често срещаните причини за това състояние е неправилното миене и неизползването на конци за зъби. Устата е пълна с бактерии, които постоянно образуват лепкава, безцветна плака върху зъбите. Плаката, която не е отстранена, може да се втвърди и да създаде зъбен камък, който не може да бъде очистен само с четка. Също така е по-вероятно да се появят заболявания на венците при хора, които пушат. Тютюнопушенето /прочетете как да се откажете от тютюнопушенето тук/ може също да направи лечението на заболяването на венците по-малко успешно. Хората, които имат диабет, хормонални промени и други здравословни проблеми и тези, които приемат лекарства, които намаляват слюнния поток, са по-склонни да страдат от пародонтоза. Хората с това състояние обикновено изпитват следното:

  • Неприятен дъх, който няма да изчезне;
  • Загуба на зъби;
  • Болка при дъвчене;
  • Отдръпване на венците;
  • Червени или подути венци;
  • Чувствителни зъби;
  • Чувствителност или кървене на венците.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×