(NaturalNews) Хората, които предпочитат да подслаждат своите храни не трябва да разчитат единствено на рафинираната захар или изкуствените подсладители. Има няколко източника, които дават сладкия вкус, който много хора жадуват и без добавяне на калории, тъй като повечето хора  постоянно се опитват да ги избегнат. Най-важното нещо, когато се опитвате да намерите естествен подсладител, е да  търсите тези, които предлагат и други ползи в допълнение към сладкия им вкус.

Стевия

Стевията може да бъде закупена както на прах, така и в течна форма. Тя е приблизително 200 пъти по-сладка от обикновената захар и може да се използва за готвене и като подсладител за напитки. Тя няма калории и за разлика от изкуствените подсладители не предизвиква неприятни странични ефекти. Стевия е подходяща за диабетици, тъй като тя не разполага с драматичен ефект върху нивата на кръвната захар, както другите подсладители правят.

Кленов сироп

Кленовият сироп е подобен на бялата захар като състав. Приблизително два пъти по-сладък от захарта, кленовият сироп идва от дървесен сок, който се вари до отстраняване на излишната течност и се концентрира сиропа, така че вкусът е много по-силно изразен. Кипенето на кленов сироп до гъста течност е подобен процес, използван при меласата. Кленовият сироп се характеризира с дълбокия си златист цвят и карамелен вкус.

Мед

Медът действа точно като захар, когато се консумира. Основната разлика между меда и захарта е това, което той съдържа. Рафинираната бяла захар има малка хранителна стойност и прекомерно количество калории. Медът, от друга страна, съдържа подобно количество калории, но е много по-сладък от захарта и има множество хранителни ползи. Той е една от малкото храни на Земята, която съдържа малко количество от всеки микроелемент, намерен в храните. Може да се използва при готвене по същия начин, както рафинираната захар. Когато се използва в напитки, като шейкове, той също така подобрява тяхната консистенция.

Захарни алкохоли

Захарните алкохоли са често срещани в храните за диабетици, където всяка форма на действителната захар може да доведе до диабетна реакция. Захарните алкохоли са много по-мощни от бялата рафинирана захар. Еритритолът и ксилитолът са двата нискокалорични подсладители, които се считат за захарни алкохоли. Докато и двете се срещат естествено в пресни плодове, по-голямата част, която се използва като подсладител е произведена чрез използване на промишлени методи.

За хората, които се опитват да отслабнат или които трябва стриктно да контролират количеството на захар, която консумират, поради диабет или други здравни проблеми, естествените подсладители са на разположение. Знаейки какъв вид подсладител работи най-добре с всяка храна и кой ще осигури желания аромат е ключът към постигането на правилния вкус.

.

Източник: http://www.naturalnews.com/044864_refined_sugar_natural_sweeteners_diabetes.html#ixzz2zxxTEJ2N

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×