масла-ароматни

Изгарянията обикновено се лекуват лесно – ако имате лек или умерен тип. Медицинската помощ не винаги е лесно достъпна, така че домашните лекарства са следващото най-добро нещо. И едно от най-често срещаните средства за защита са етеричните масла.

Много хора избират определени етерични масла за облекчаване на болката и възпаленията, причинени от изгаряния. Имайте предвид, че има различни нива на изгаряния, а домашните средства не са препоръчителни за тежки изгаряния.

Важно е да разберете каква степен на изгаряне имате, за да определите вида на лечението, от което ще се нуждаете или ако е най-добре да позволите на медицинския специалист да се справи с него. Изгарянето от първа степен е най-мекото изгаряне, което засяга външния слой на кожата, наречен епидермис. Изгаряния от първа степен, като слънчево изгаряне, могат да причинят болка и зачервяване, но това не е животозастрашаващо и може да бъде преодоляно от домашни средства, като тези, които ще видите по-долу.

Изгарянето от втора степен засяга както епидермиса, така и основния слой, наречен дерма, което може да доведе до мехури и е много по-болезнено от изгаряния от първа степен. Тези изгаряния също могат да бъдат лекувани с домашни лекарства, но е препоръчително да се потърси медицинска помощ след използване на естествените лечения.

Междувременно изгарянето от трета степен е най-тежкото изгаряне и изисква спешна медицинска помощ. Увреждането навлиза толкова дълбоко в кожата, че може да увреди най-дълбоките слоеве на кожата, както и кръвоносните съдове, жлезите, нервите, мазнините, мускулите, костите и дори рецепторите на болката.

След като сте определили нивото на изгаряне, сега можете да се обърнете към естествените си средства за бързо и лесно оправяне в зоната на изгаряне (отново, приложимо само за леки и умерени изгаряния).

  1. Лавандулово масло – това масло се използва в цял свят като средство за лечение на изгаряния поради способността му да намалява отока, почиства раната и намалява болката и спомага за релаксация. Смесвайте 10 капки с носещо масло като алое вера (смес 1: 1) и нанесете върху областта на раната. Покрийте с марля.
  2. Масло от нероли – нероли е чудесно за лечение на стари и нови белези, причинени от изгаряния. Това масло е известно с неговата способност да регенерира клетките на кожата и да подобрява еластичността на кожата, както и да намалява възпалението и болката. Смесете 10 капки с около 30 грама масло от шипка и нанесете локално два пъти на ден.
  3. Масло от хелихризум – това масло работи най-добре върху изгаряния, които са под повърхността на кожата. То има мощни свойства за регенерация на клетките и може значително да намали болката. Смесете това масло с носещо масло като слънчогледово масло, и нанесете върху раната два пъти дневно. Покрийте с марля, ако е необходимо.
  4. Ментовото масло – маслото от мента се използва широко като основно средство за изгаряне, причинено от излагането или контакт с гореща пара, както и за изгаряния от печки за готвене. Ефектите от охлаждането на маслото спомагат за успокояване на болката и бързо излекуване на изгарянията. Смесват се три капки с носещо масло като алое вера (съотношение на смесване 1: 1) и се нанасят върху областта на изгаряне.
  5. Масло от тамян – това етерично масло има силни противовъзпалителни свойства, които предпазват клетките на кожата. Тамянът помага на кожата да изглежда по-млада, лекува рани и намалява появата на белези, както и ефективно облекчава болката. Смесват се пет капки с носещо масло (алое вера) и се нанася върху мястото на изгаряне, след почистването му. Прилагайте редовно, за да подпомогнете регенерацията на клетките на кожата и да намалите белезите.
  6. Масло от чаено дърво – сред многото употреби и предимства на маслото от чаено дърво е и облекчаване на болката от изгаряне. Също известен като melaleuca, етеричното масло от чаено дърво се смята за мощно вещество за успокояване на много видове болка. Освен това антисептичните, противогъбичните и антибактериалните свойства го правят една от най-добрите възможности за предотвратяване на инфекции. Смесвайте три капки с носещо масло като слънчогледово масло (или лавандулово масло, нероли и хелихрисум)  за направата на мощно средство срещу изгаряне. След като изгарянето е почистено, нанесете върху засегнатата област и поддържайте редовна рутина.
  7. Масло от петигрен – това масло произлиза от горчиво портокалово дърво и е известно, че стимулира излекуването на кожата. Споделяйки подобни свойства с нероли, петигренът също работи добре при белези. За мощно регенеративно масло, смесете три капки петигрен с три капки масло от нероли и три капки носител (алое вера). Прилагайте редовно (веднъж или два пъти дневно), докато белегът се излекува.
  8. Масло от календула – това масло се получава от цвета на невен и е известно, че ефективно намалява отока, както и ускорява лечебния процес при изгаряния. Смесете четири капки от това етерично масло с носещо масло (слънчогледово) и разтрийте върху изгарянето. Покрийте с марля.

Имайте предвид, че тези етерични масла трябва да се разреждат в носещи масла, тъй като тези мощни вещества могат да изгорят кожата, ако са в чистата им форма.

 

Автор: Janine Acero

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×