(NaturalNews)

Ако искате да подобрите спортните си постижения и издръжливоста, няма истински заместител от отделянето на повече време в тренировки. Но ако търсите прост, естествен начин за увеличаване на продължителността на тренировките или ако просто искате да си дадете малко повече издръжливост или скорост, сокът от цвекло може да бъде отговорът.

Сокът от цвекло е с естествено високо съдържание на нитрат (NO3), който тялото използва, за да направи нитрити (NO2) и азотен оксид. Нитрит е известен, с това, че предпазва кръвоносните съдове от нараняване, докато азотната киселина разширява кръвоносните съдове и следователно увеличава притока на кислород към клетките. Това от своя страна, увеличава силата, предоставена на мускулите и продължителността на времето, за която мускулите могат да се упражняват без умора.

Ранни изследвания за ефективността на сока от цвекло за упражнения показват, че хората, които пият сок в продължение на няколко дни преди тестове за натоварване наистина използват по-малко кислород в мускулите си, и съответно могат да се упражняват по-дълго. В едно проучване, пиенето на сок от цвекло намалява кислородните нужди с 19% и увеличава времето за издръжливост при упражнения със 17%.

В други проучвания, учени доказаха, че пиенето на сок от цвекло увеличава кръвната концентрация на нитрати при хората, както и че сока ​​от цвекло, на който нитратите са изкуствено отстранени, губи своята сила за повишаване на упражненията.

Сокът от цвекло увеличава скоростта

Докато ранните изследвания са фокусирани върху това дали сокът от цвекло може да увеличи времето преди атлетите да се уморят, по-скорошни проучвания са фокусирани върху реалните ефекти на сока върху спортните постижения. Например, едно изследване, публикувано през 2011 г. в списание Медицина и Наука в Спорт и Физически Упражнения установява, че колоездачи, които пият сок от цвекло и след това почиват в продължение на 2,45 ч. са в състояние да завършат 4 км разстояние колоездене 11 секунди по-бързо от велосипедисти, които са консумирали сок от цвекло с отстранени нитрати или плацебо. Експерименталната група също завършва 16.1 км с 45 секунди по-бързо в сравнение с контролната група.

Съвсем наскоро, изследователи от Медицинския Център на Университета Маастрихт в Холандия правят две проучвания върху сок от цвекло, публикувани в Интернационален Вестник по Спорт и Хранене и Упражнение Метаболизъм през 2012 година. В първото изследователите има 12 мъже велосипедисти със средна възраст от 31 г., пиещи 140 мл на ден или нормален сок от цвекло или с отстранен нитрат плацебо в продължение на шест дни. Мъжете след това участват в 60-минутно упражнение по колоездене и 10 км колоездене. След 14-дневен период на очистване, на участниците е дадена другата напитка и същия процес се повтаря.

Както се е очаквало, изследователите са открили, че велосипедистите дават по-добри резултати във времето и мощноста след пиене на сок ​​от цвекло, богат на нитрат.

Във второто проучване, велосипедистите пият сок от цвекло само 2,5 часа преди колоезденето, както в проучването от 2011. Но този път, не се наблюдава разлика в производителността на групите между богат на нитрат и този с отстранен нитрат. Допълнителни изследвания ще бъдат необходими да се обясни това несъответствие, казва авторът на изследването Наоми Чермак.

„Не знаем дали хранителният нитрат е ефективен само в упражнения с определен интензитет или упражнения с определена продължителност“ казва Чермак.

Например, Чермак отбелязва, че двете проучвания от Маастрихт се различават не само от това, кога е предоставен сокът от цвекло, но също и колко дълго продължава процеса на колоездене. В първото проучване, участниците карат колело между 14 и 18 минути (10 km), а във второто карат един час (40 до 50 км).

„Така, че все още не знаем дали ергогенните ефекти на хранителните нитрати зависят от продължителността на приемането или от самото упражняване (т.е.  упражнения с по-висока интензивност, с по-кратка продължителност)“, казва тя.

Източник: http://www.naturalnews.com/040773_athletic_performance_beet_juice_stamina.html#ixzz2WQNUrjCc

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×