(NaturalNews)

Без значение колко внимателни сме, ние всички от време на време се порязваме, а понякога и тези порязвания могат да бъдат много лоши. Въпреки, че сериозните порязвания може да изискват навременна лекарска помощ, има много добри естествени начини да се дезинфекцират и да се лекуват, както и да се спре кървенето.

Едно от най-добрите средства за лечение на порязвания е суровият мед. Суров мед се използва от повече от 2000 години, за предотвратяване и лечение на инфекции. Захарният разтвор на мед взаимодейства с водните молекули и инхибира растежа на микроорганизми. Когато ексудатите на раната се смесят с мед се произвежда  водороден пероксид и се освобождава бавно чрез ензим на глюкозна оксидаза. Като резултат водородният пероксид осигурява антибактериална активност, но не и увреждане на тъканите. Най-добрият мед за изцеление е мед от дърво манука (Leptospermum scoparium).

Нанесете суров мед и покрийте с превръзка. При малък разрез, болката от разреза ще си отиде след около 30 минути, но е още по-добре, ако оставите меда през нощта.

Колоидното сребро е естествен антибиотик с антисептично действие, който помага за бързо изцеление и възстановане на тъканите. Нанесете среброто върху порязвания и ожулвания. Допира му с кожата не причинява болка или парене. Прилага се, за да се държи зоната на порязването влажна.

Други две отлични средства за лечение на порязвания и ожулвания са лавандуловото масло и маслото от чаено дърво. Както маслото от лавандула, така и маслото от чаено дърво ускоряват скоростта на изцелението и убиват микробите. Прилагайте маслата директно върху порязвания и ожулвания, обикновено не причиняват болка и болката от раната трябва да изчезне бързо.

Водородният пероксид действа много добре за почистване със своите силни антисептични качества. Действа и много добре за порязвания в устата. Смесва се 50/50 с вода и се прилага за външни рани с памучен тампон или жабурене в устата за няколко секунди. След прилагане на водороден пероксид при външни рани  не забравяйте да намажете и с едно от гореизброените средства. 

Друго ефективно средство може да се направи чрез смесване на една част прах ехинацея, една част прах хлъзгав бряст и една част прах здравец. Добавя се вода, за да се образува паста. Разтрийте върху засегнатата област и покрийте с превръзка или марля.

Антиоксидантната сила на витамин Е е от полза не само за сърцето, но и ускорява зарастването на малки порязвания. Един добър начин да се използва витамин E е като се продупчи капсула със стерилна игла и се изстиска маслото върху раната, най-малко три пъти на ден. Покрийте по-сериозните порязвания с превръзка. Не забравяйте да изберете естествен витамин Е (D-алфа токоферол), тъй като той има повече антиоксидантна сила, отколкото синтетичен витамин Е.

Други две средства, които могат да излекуват порязвания са чесън и бромелаин. Чесънът е естествен антибиотик, който може да се втрива в малки порязвания. Бромелаинът е естествен екстракт от растението ананас, за което е установено, че ускорява изцелението значително, когато се приема вътрешно.

За спиране на кървенето, се прилага натиск върху раната, което помага на кръвта да се съсирва. Изключително ефективен начин за спиране на кървенето е щедро да се поръси лют червен пипер на раната. Обикновено кървенето спира само за минути.

Друго природно средство, което може да помогне за спиране на кървене са пакетчетата от чай. Танините в чая помагат на кръвта да коагулира бързо. Поставете мокри торби от чай върху раната. Чаените торбички са особено добри за порязвания в устата.

За големи порязвания е добре първо да се почистят и дезинфекцират и след това да се опаковат с лют червен пипер или нерафиниран мед. За най-добри резултати, използвайте комбинация от двете.

Автор: Tony Isaacs

Източник: http://www.naturalnews.com/028649_cuts_bleeding.html#ixzz2aHX3z6Ff

Превод от английски на български

By admin

2 thoughts on “Естествено спиране на кървене и лечение на порязвания”
  1. az polzvam , ve4e za treti put med i sum mnogo dovolna, poriazax se s butilka dosta seriozno, slojix domashen med i sled malko krafta spia..preporu4vam vi go…

Напиши коментар

Добави обява

×
×