(NaturalNews)

Много пъти, когато искаме тласък на енергия, ние се просягаме към кафе или дори енергийни напитки. Но както показва съвременната наука, енергийните напитки могат да бъдат лоши за вас, а пиенето на твърде много кафе може да има някои странични ефекти (абстинентни симптоми и нарушен сън от кофеина)! Други стимулиращи енергията опции са храни, които консумираме!

Някои храни могат да помогнат за стимулиране на енергията ни, но определено зависи от това колко пъти дъвчем храната. Изследвания, обсъдени в Института по хранителни технолози (IFT) демонстрира, че колкото повече се дъвче, толкова повече енергия може да абсорбира тялото от тази храна, което следователно помага за съживяване на тялото до по-голяма степен!

Проучването

Както можете да си представите, колкото повече дъвчете храната, толкова по-лесно тялото може да преработи и усвои хранителните вещества, намиращи се в нея, които могат да доведат до повече витамини и хранителни вещества в тялото, за да помогнат да се стимулират енергийните нива! Проучването установява, че когато хората дъвчат по-малко (дъвчене на 25 срещу 40 пъти), повечето от по-големите частици, които не са сдъвчени се елиминират от организма заедно с енергията, която съдържат. От друга страна, с повечето дъвчене се получават по-малки частици, които се абсорбират по-лесно! Д-р Ричард Матс (професор по храни и хранене в Университета Пърдю) казва: „Размерът на частиците съдържа биодостъпност от енергията на храната, която се консумира. Колкото повече се дъвче, толкова по-малко се губи и повече се задържа в тялото.“

Докато изследването е сравнително логично, добре е винаги да си напомняме за правилно дъвчене на храната си, за да се даде възможност за ефективно храносмилане и усвояване на енергията!

Естествени стимулатори на енергията

Ако искате да избегнете кафето и енергийните напитки, тук са изброени някои суперзвезди, които могат да ви помогнат да преодолеете следобедното източване на енергия в офиса и в борбата с умората:

Билки – Съществуват много прекрасни билки, които можете да използвате, за да помогнат за увеличаване на енергийните ви нива! Билки като Корейски женшен, корен от Елеутерокок, Ашваганда и Йерба Мате са все невероятни билки, които могат да работят с вашата физиология, за да помогнат на тялото ви да работи по-лесно и да увеличат енергийните ви нива! Много от тези билки може да се консумират в чай!

Мед – Това е енергийната напитка на природата! Медът може да заеме мястото на много от нормалните ви подсладители! Медът ще ви помогне да се събудите за нула време! Опитайте една супена лъжица местен мед за борба с умората или дори да помогне за намаляване на местните алергии!

Ядки – Фибри, протеини, витамини и минерали са доста добро зареждане, което можете да получите от ядките. Невероятно лесно е да се опаковат като малка закуска, което ги прави идеални за офиса! Опитайте бадеми или орехи за следващата си малка закуска!

ВодаДехидратацията  на тялото може да бъде една от водещите причини за умора! Повечето случаи, хората дори не пият вода през целия ден заради питейни заместители като газирани напитки и кафе! Хидратацията позволява на тялото да работи по-гладко и ефективно! Пийте поне осем чаши вода на ден!

Риба – Диво уловената риба е невероятно здравословна и ще повиши вашата енергия! Омега-3 мастните киселини, свързани с рибата са изключително здравословни за сърцето. Опитайте прясно уловена сьомга!

Бобови култури – Бобовите култури са просто невероятни за вас! Те са пълни с фибри и също така предоставят здравословна доза протеин и въглехидрати! Това ви дава дълъг и устойчив източник на енергия! Те са с високо съдържание на желязо, магнезий и калций!

Тъмнозелени зеленчуци – Зеленчуци като спанак и чард са пълни с хранителни вещества, които могат да ви помогнат да се съживите! Пълни с антиоксиданти, витамини А и С, желязо, калций … и т.н.! Направете бърза салата от тях или ги запържете за здравословна доза от енергия!

Плодове – Искате здравословна доза от фибри и въглехидрати, за да ви вдигнат на крака? Плодовете могат да бъдат отговорът, който много от нас търсят, защото са сладки и вкусни и са страхотни за лека закуска. Също така, плодовете са богат източник на хранителни вещества и антиоксиданти (особено горските плодове)! Опаковайте си една ябълка или малко боровинки за бърза закуска в офиса.

Заключение

Следващият път, когато почувствате умора, протегнете се към един от тези природни, засилващи енергията средства, за да върнете вашата жизненост обратно в крачка! Само не забравяйте, че  за повишаване на енергията не е важна само храната, която сте избрали, но и правилното ѝ сдъвкване, за да се създаде по-ефективно усвояване, както посочва изследването на IFT!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. Anderson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *