(NaturalNews)

Естрогенът обикновено се счита за женски хормон от жизненоважно значение за репродуктивната система. И все пак с широката употреба на пластмаси и пестициди, естрогенното доминиране сега е сериозен проблем както за мъжете така и жените. Прекомерните нива не само увеличават честотата на рак на гърдата, на дебелото черво и рак на простатата, но също така и насърчават за наддаване на тегло, умора, раздразнителност и умствена нестабилност. Присъстващ в различни потребителски стоки като козметика, шампоани, покрития на маслена основа и животински продукти, ние сме бомбардирани от химически естрогени на всяка крачка. Намаляването на вредните ефекти от процеса се състои от три стъпки: намаляне на излагането, детоксикация и балансиране с прогестерон.

Вреден свят

Избягването на химически естрогени от околната среда става все по-трудно. Бисфенол А (BPA), фталати и пестициди са най-разпространените източници – и най-вредни. Химичното вещество на петролна основа, което имитира естрогена, BPA значително нарушава функциите на ендокринната система – причинявайки сериозен хормонален дисбаланс. Други химически естрогени в околната среда, фталати се откриват в пластмаси и продукти за лична хигиена. Съответно, пестицидите също оказват естрогенен ефект върху тялото, ако се консумират. Избягване излагането на всичките три е от решаващо значение за здравето, въпреки че са необходими допълнителни действия за пълно балансиране на системата.

Детоксикация

Чрез диета и специфични добавки, излишният естроген може безопасно да се отстрани от тялото. Тъй като се метаболизира от черния дроб, грижата към този орган е първата стъпка. Консумирането на достатъчно зеленолистни зеленчуци, както и суперхрани като спирулина, пшенична или ечемична трева и хлорела спомагат за запазване на черния дроб чист и правилно функциониращ. Куркума и бял трън също действат отлично за прочистване.

По същия начин, поддържане на чревната флора здрава ще освободи системата от допълнителен естроген. Ограничаване на прости въглехидрати и фокусиране върху плодове, зеленчуци (особено кръстоцветни) и богати на омега-3 храни е от полза. Включване на високо качествен пробиотик заедно с ленено семе и чиа семена е още по-добре. Заслужава си да бъдат добавени също и фибри, тъй като измитат излишъка естроген от стомашно-чревния тракт.

Според Чарлз Поликин в статията, „10 начина да намалим естрогенния токсичен товар,“ адекватен прием на протеин е от съществено значение да се противодейства на прекомерния естроген:

„… диети с ниско съдържание на протеин, показват намалена активност на нещо, наречено цитохром Р450, който детоксикира естрогена. Аминокиселините лизин и треонин са показали, че поддържат функцията на черния дроб и тъй като естрогенът се метаболизира в черния дроб, се смята, че тези протеини могат да ви помогнат да се отървете от естрогена в тялото. Лизин и треонин се откриват в месо, риба, боб, яйца и някои семена (сусам, сминдух).“

Поликин подчертава също така необходимостта да се намалят телесните мазнини. Очевидно, колкото повече мастна тъкан имаме, повече естроген присъства, поради по-високите нива на ароматаза, ензим, който превръща тестостерона в естроген. Още една причина да загубите тези излишни килограми.

Баланс

Последният метод за компенсиране на вредното въздействие на излишния естроген е да се усили прогестерона. За съжаление, поради стрес и стареене, нивата на този хормон започват да спадат – което води до допълнително естрогенно доминиране. Когато нивата на прогестерона са балансирани, енергията, психическата стабилност, либидото и доброто тегло се възвръщат. Хормоналните рискове от рак също се намаляват. Стандартни процедури за нисък прогестерон обикновено включват локален крем. Но не всички са създадени равни. Само тези, съдържащи високи нива на естествено срещащ се биоидентичен USP прогестерон са ефективни.

Диетата също може да въздейства върху бионаличния прогестерон. Билки като куркума, мащерка и риган насърчават производството на хормона. Орехи, черни череши и храни с много цинк също са полезни.

На последно място, упражнения, достатъчно почивка и намаляване на стреса съдействат за поддържане на адекватни нива на прогестерона – което от своя страна, балансира изобилстващия естроген.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *