(NaturalNews)

Статистиките за рака са обезкуражаващи. Въпреки това има неща, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на рак, като например да не се пуши. Ракът на белия дроб убива хиляди души всяка година и също допринася за други видове рак. Ако пушите, вземете решение за спиране на тютюнопушенето. В допълнение, бъдете внимателни с пасивното пушене. Вдишването на тютюнев дим от някой друг може да бъде също толкова опасно, колкото ако пушите.

Други ефективни начини за понижаване на риска от рак:

Спортувайте и намалете теглото си

Друг риск за получаване на рак е наднорменото тегло или затлъстяването. Наднорменото тегло може да доведе до различни видове рак, като например на жлъчния мехур, на ендометриума, на бъбреците и панкреаса. Много хора са неактивни или се упражненяват малко през деня. Някои не се упражняват, защото смятат, че са твърде заети през деня или не смятат, че това е необходимо. Въпреки това, правенето на умерени упражнения за 30 минути на ден, като ходене или каране на колело, може да намали риска от някои видове рак с почти 50 процента.

Добавете добро хранене в живота си и намалете стреса

Практикуването на правилно хранене не е само нещо умно, което може да се направи. То може да намали риска от някои видове рак, особено рак на простатата, чрез консумацията на домати и диня. Други здравословни храни са пълнозърнестите и бобови култури, нискомаслени млечни продукти, риба и постни меса. Консумирането на пресни плодове и зеленчуци всеки ден може да намали риска от получаване на няколко вида рак. В допълнение, всички знаем, че стресът не е добър за нашето здраве, но често е трудно да се отпуснем. Въпреки това, можете да намалите стреса с медитация, упражнения – като ходене – и опитването на някои методи, като например дълбоко дишане. Намирането на начини за отпускане наистина може да намали риска от рак, защото това ще ви предпази от нездравословните навици като преяждане или пушене.

Скрининговите тестове за някои видове рак са добри, но те трябва да се правят след обсъждане на ползите и вредите от скрининг с вашия лекар. ПАП тестове и колоноскопии може да бъдат доста ефективни. Мамограмите и ПСА тестовете не са превантивни мерки, но могат да открият рак и да направят лечението по-лесно управляемо. Говорете с вашия лекар преди всякакъв скринингов тест.

Превантивните мерки също помагат

Друга превантивна мярка е да се знае здравната история на фамилията ви. Здравната история на семейството  може да ви помогне за предотвратяване на някои видове рак. Носенето на слънчеви очила, шапка и слънцезащитен крем може да предотврати рак на кожата. Освен това, важно е също така да се носят широки дрехи, които покриват по-голямата част от кожата, ако е възможно. Най-важното е, да стоите на страна от солариуми и кварцови лампи. Важно е също така да се избягва рисково поведение, като това да не практикувате безопасен секс или споделянето на игли с друг човек. Тези опасни поведения могат да доведат до рак.

В заключение, понижаването на риска от рак не е трудно, но въпреки това, изисква разумно хранене, внимание при излагане на слънце, годишни прегледи и умерени упражнения.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×