(NaturalNews)

Не е тайна, че яденето на разнообразие от пресни, органични плодове и зеленчуци, предлага множество ползи за здравето, от подобряване на настроението до понижаване на холестерола. Много от тях също така имат способността да намаляват риска от инсулт, благодарение на съединения, които подобряват притока на кръв.

Появяват се нови изследвания, които показват, че по-специално цитрусовите плодове могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт при жените. Списанието на Американската Сърдечна Асоциация е публикувало проучвания, които установяват, че рискът от исхемичен инсулт може да бъде намален за жените, които ядат определени цитрусови плодове. Жените, които консумират портокали и грейпфрути са показали, че имат 19 процента по-нисък риск от инсулт от жените, които не консумират тези видове цитрусови плодове.

Констатациите се основават на изследване, което е включвало проследяване на данни за 14 години на почти 70 000 жени медицински сестри. Техните избори на храни са били тясно изследвани и е установено, че тези, които ядат цитрусови храни са имали най-нисък риск от инсулт.

Защо цитрусовите храни помагат в борбата с риска от инсулт

Причината, поради която тези специфични плодове играят роля за намаляване на риска от инсулт се дължи на факта, че те имат подгрупа от флавоноиди, наречени флаванони.

Флавоноидите са известни отдавна, заради своите здравословни антиоксидантни способности. Въпреки това, ползата от един определен вид, наречен флаванони е това, което се е откроявало в публикуваното изследване, тъй като те са били съобщени, че предлагат най-голяма защита срещу удар. Според един изследовател от проучването, Аедин Касиди, който е и професор по хранене в Университета на Източна Англия в Обединеното кралство: „Флаваноните могат да намалят риска от инсулт чрез няколко механизма, включително подобряване на здравето на кръвоносните съдове и противодействайки на възпалението“

В допълнение към предлагането на защита от инсулт при жените, цитрусовите плодове като портокали и грейпфрути, съдържат също и витамин С, фибри, фолиева киселина и калий, които могат да помогнат за защита на сърцето и да дадат на хората повишени нива на енергия.

Според Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC), средно инсултът отнема живота на един американец на всеки четири минути. Около 55 000 повече жени, отколкото мъже имат инсулти годишно, като много от тях не са наясно със симптомите на инсулт, които включват внезапна поява на: нарушено зрение, главоболие, объркване или обикновено изтръпване само на едната страна на тялото.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×