(NaturalNews)

Според резултатите от ново проучване се възхваляват допълнителни ползи от корена женшен. Това, което се отнема от пациентите с рак от химио-и лъчетерапията, се дава обратно от простата съставка – женшен.

Учените, които са публикували разкритията си в Списание на Национален Институт за Рака, са открили, че пациентите с рак и оцелелите, които се чувстват уморени или мудни от леченията, казват че се чувстват значително по-добре след два месеца добавки с женшен.

„Почти всички пациенти с рак, може да страдат от умора в даден момент; при поставянето на диагнозата, по време на лечението и дори след края на лечението, и тази умора може да се задържи в продължение на няколко години“, казва водещият автор Дебра Бартън от Клиниката Майо в Рочестър, Минесота.

Просто вярвайте на резултатите

„Проблемът с умората, свързана с рака е, че тя може да бъде дълбока умора, която не се облекчава от сън или почивка и може значително да повлияе на способността на хората да  постигнат това, което са свикнали да правят всеки ден“, казва по-късно Бартън пред Ройтерс Здраве.

Изследователите добавят, че женшенът предоставя обещаващи резултати за умората също и в по-ранни изследвания. Ройтерс Здраве съобщава:

Уморени пациенти с рак и оцелелите често се обръщат към тази и други хранителни добавки като Коензим Q-10, L-карнитин и гуарана, но не всички са подкрепени с доказателства.

За да разгледат по-отблизо ефектите на женшена, Бартън и нейните съавтори разделят 364 души с умора, причинена от рак, на две групи. Хората в едната група приемат 2,000 милиграма женшен от Уисконсин дневно в продължение на осем седмици, а тези от другата група приемали плацебо капсули.

Изследователите казват, че участниците съобщават в специализиран въпросник, че изпитват умора. Учените пресмятат техните отговори на 100-точкова скала – по-високите резултати посочват чувство на повече енергия. И двете участващи групи започват със средна оценка „40“.

Осем седмици по-късно, обаче, групата, приемаща женшен, докладва средно 20 точки увеличение на техния резултат, в сравнение с едва 10 точки увеличение за групата, приемаща плацебо. Това е повече от достатъчно, за да забележите промяна в ежедневието, от скалата.

Изследователите казват, че 364 души са били включени в изследването от самото начало, но 80 са се отказали преди края на тези осем седмици. Все пак процентът на напусналите участници е сходен във всяка група, така че резултатите не са много засегнати, отбелязва Бартън.

В допълнение, страничните ефекти от лечение на рака – гадене, повръщане, тревожност – не са били толкова чести при пациентите, приемащи женшен.

„Женшенът е интересен, защото той действа на възпалението, а ние смятаме, че възпалението обяснява свързаната с рак умора,“ заявява пред Ройтерс Здраве Катерин Алфано, заместник-директор на Службата на Оцелели от Рак в Национален Онкологичен Институт в Бетесда, Мериленд.

Знайте какво купувате

Тя добави, че докато резултатите от изследването са обещаващи, те не са достатъчни, че лекарите да препоръчват добавки женшен на своите пациенти с рак – защото това ще доведе до конфликт с „първата схема на лечение на раковата индустрия“ на Националния Здравен Институт. Така, че нека резултатите говорят сами за себе.

Освен това, женшен е толкова лесно достъпен: Според изследователите, една бутилка от 100 капсули, съдържащи 500 мг женшен от Уисконсин струва само около десет долара в местните аптеки или магазини за хранителни стоки. Просто бъдете сигурни, че знаете какво купувате.

Бартън казва: „Може да има наличен женшен в местните магазини, който е много по-различен от този, който се използва в изследването, и някои, които са много подобни“. „Има различни видове женшен, различни концентрации (дози), и тъй като това е растение, (то) трябва да се отглежда, бере, преработва и произвежда, преди да стигне от полето до магазина.“

Източник: http://www.naturalnews.com/041362_ginseng_fatigue_cancer_patients.html#ixzz2aW5Zvzww

Автор: J. D. Heyes

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×