(NaturalNews)

Още през 1960-те и 1970-те г. женшен е бил последният писък на модата за енергия и издръжливост, предотвратяване на заболявания, както и повишаване на либидото. Някак си изчезна от западното съзнание за естествено здраве и потребителския интерес.

Но историята за способността на женшена да дава енергия, издръжливост, повишаване на либидото и дълголетие датира от 4-5000 години в китайската медицина. Сега една нова вълна от интерес за изследвания на женшена може да даде нов тласък на обществената осведоменост за женшен.

В опити и изследвания женшенът често се нарича Panax ginseng, но всичко, което показва е ботаническият род Panax, от който вид е женшенът. Видът Panax принадлежи към растителното семейство Araliaceae /Бръшлянови/.

Според повечето ботаници, Сибирският женшен е от същото семейство, но не от същия род Panax. Но билкарят Крис Гуса смята, че е по-евтин и страхотен естествен подобрител за атлетично изпълнение, употребяван от много професионални бегачи.

Повечето от изследванията използват Panax ginseng.

Няколко извадки от изследвания

Голямо дългосрочно епидемиологично проучване от Корея (статистическо изследване), публикувано през 2009 г. в Списание по Алтернативна и Допълнителна Медицина е създадено, за да се определи дали има връзка между приема на женшен и смърт или дълголетие.

Това корейско проучване започнало през 1985 г. с 6282 лица на възраст 55 и повече години. Сред тях има мъжки и женски потребители на женшен, както и такива, които не го използват. Изследването е завършено в края на 2003 г., и всички статистически мерки за този вид изследване са били използвани, за да се изключат неподходящите променливи.

Резултатът показал значително намаляване на общата смъртност (смърт от всякакви източници) сред мъжете, но не и жените. Въпреки това, жените, които са използвали женшен, се радват на значително намаляване на специфична смъртност от рак.

Китайско изследване с мишки е било извършено, за да се определят ефектите от полизахарид (PGP) на женшен Panax върху енергийния метаболизъм и митохондриалната защита. И двата механизма, особено митохондриалната защита, насърчават анти-стареенето или дълголетието.

Това изследване е било публикувано през 2009 г. в Американски Вестник по Китайска Медицина.

Проучването показва, че PGP инхибира митохондриална травма и оток в дозoзависим от концентрацията начин, като  повишава производството на аденозин трифосфат (АТФ), аденозин дифосфат (АДФ) и аденозин монофосфат (АМФ), всички от съществено значение за клетъчна метаболитна енергия.

Полизахаридът (PGP) на женшен, Panax, също инхибира образуването на малондиалдехид (MDA), съединение произведено от оксидативен стрес, в проучването в мозъците на мишки. Този свойство изглежда предлага възпиране на възрастова деменция.

Друго проучване, което е повече като преглед и доклад от Бостънския Университет, бе публикувано в Основана на Доказателства Допълваща и Алтернативна Медицина през 2009 г.

Те съобщават, че въпреки че има доказателства за способността на женшена да увеличава производството на инсулин, да намалява бета-клетъчната смърт на панкреаса и да намалява кръвната захар при пациенти с диабет тип 2, неразбирането изцяло на механиката  как това се случва изключва стандартизацията за практически медицински приложения за лечение на диабет.

Бостънската група обсъжда необходимостта от допълнителни изследвания, за да се определи по-добре механиката на ефектите на женшена на хипергликемията, за да се определят практически приложения за диабетици.

Становище: Точната формулировка на този доклад сочи, че може да се положат усилия, да се измисли как да се синтезира вещество, което имитира свойствата на женшена, за да се патентова като лекарство. Често медицинските изследвания се правят за това.

Като цяло, повечето билкари препоръчват приемането на женшен в продължение на две до три седмици с не дозови интервали от една седмица. Докато някои китайски лекари препоръчват женшен дневно, без прекъсване, а други предлагат никога да не се приема за повече от три месеца с постоянен дневен прием.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×