Женшенът има силни корени в китайската медицина. В действителност, неговото използване се проследява до 5000 години назад в планините на Манджурия, където се е включвал в традиционни медицински практики. Императорите са използвали женшен за лечение на заболявания, както и като основна съставка в продукти като сапун, за да получат най-доброто от полезните му свойства.
През 1700-те г., женшенът е бил открит в Северна Америка и благодарение на голямото търсене и процъфтяващите търговски отношения с Китай, той се превръща в изключително важна част от икономиката на американския континент. До днешен ден, той играе важна роля за здравето и благосъстоянието на хората по целия свят, но е считан за застрашен от 1970 г. насам, поради свръхупотрба.

Защо да вземаме женшен?

Има дълъг списък от ползи за здравето, свързани с женшена, включително засилване на енергията, подобряване на психичния фокус и когнитивната функция, антивъзпалителни свойства, превенция на рак, подобряване на еректилната дисфункция, засилена активност на имунната система, по-ниски нива на кръвната захар, контрол на теглото и облекчаване на менструални болки.

Важно е да се отбележи, че не съществуват стандарти по отношение на дозировката на женшена, който трябва да приемате. Това е нещо, което трябва да се обсъди с медицински специалист, като лекар или фармацевт. В много случаи, препоръките за дозировка се намират на бутилките, в които се продава женшен.

Има ли някакви рискове?

Винаги има рискове с приемането на добавки, без значение дали са изкуствена или естествена субстанция. Женшенът може да дойде с някои странични ефекти, макар да е широко използван и предполаган, като относително безопасен от общественото мнение. Те могат да включват главоболие, гадене, виене на свят, болки в гърдите, повишена сърдечна честота, проблеми със съня или безпокойство. Освен това, ако приемате МАО-инхибитори (моноамино оксидаза инхибитори), може да изпитате треперене или циклофрения. Освен това, никога не трябва да приемате женшен, ако сте на лекарства за контрол на сърдечно-съдови заболявания или каквито и да е сърдечно-съдови състояния, тъй като това може да повлияе кръвното налягане и да доведе до сериозни усложнения. И накрая, женшенът не трябва да се приема с лекарства, които са насочени към съсирването на кръвта, тъй като това може да доведе до риск от кървене.

В крайна сметка, женшенът е една прекрасна добавка, но само когато се използва правилно. Тези лекарствени взаимодействия могат да бъдат потенциално фатални, така че е важно да се гарантира, че не приемате някакви лекарства, които могат да имат отрицателно взаимодействие с женшен.

Какви ползи можете да получите от женшен?

Хората са приемали женшен в продължение на векове за подобряване на настроението, тласък на здравето и създаване на по-добро чувство за цялостно благосъстояние. Ползите, които могат да се появят покриват широк спектър, както бе отбелязано по-горе и могат значително да подобрят качеството ви на живот. Хората, които приемат тази добавка редовно често съобщават, че са впечатлени от разликата.

Разбира се, това е само, ако е добра идея да вземате женшен, като се имат в предвид вашите медицински нужди и история. Препоръчително е да говорите с вашия лекар, преди да започнете да приемате каквито и да било нови добавки. Ако искате да започнете да приемате женшен, най-вероятно ще изпитате ползите, които може да ви предложи доста бързо.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Alex Malinsky

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *